Србија

ЈАК ВУЧИЋ- СЛАБО КОСОВО: Немачка амбасадорка открила чега се највише плаше албански политичари

Упитана да ли Косово у овом случају и политички гледано, слаби у овим преговорима своје позиције још више, она је одговорила потврдно, наводећи и да се још не оцртава на ком нивоу би дијалог могао да буде настављен.

 

Немачка амбасадорка у Приштини Ангелика Фитс изјавила је данас да је дијалог Београда и Приштине један од политичких приоритета на Косову, али да не види како ће да буде настављен. На питање да ли је на једној страни јаки (Александар) Вучић, а на другој слабо Косово, Фитс за Дојче веле оцењује да у овом тренутку између две стране постоји велика асиметрија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На једној страни је премијер Вучић, који је на изборима врло ојачан и има јаку странку иза себе, а овде је власт подељена између три различита табора и нема националног консензуса о било којој теми. У таквој ситуацији је наставак дијалога тешко могућ – сматра амбасадорка.

Упитана да ли Косово у овом случају и политички гледано, слаби у овим преговорима своје позиције још више, она је одговорила потврдно, наводећи и да се још не оцртава на ком нивоу би дијалог могао да буде настављен.

– Тешко је могуће да тај дијалог може да се настави, а да у њега не буде укључен и косовски парламент – сматра Фитс.

Она наводи и да је дијалог у застоју од пре годину дана, као и да постоје бројни договори који се не имплементирају, наводећи договор о српској заједници или енергетици.

СТРАХ ОД КРИВИЧНОГ ГОЊЕЊА, АКО ИЗГУБЕ ВЛАСТ

Фитс је оценила да у овом тренутку не види могућност да странке које су се удружиле у коалицију формирају стабилну владу на Косову, да је реч о странкама и личностима које се међусобно не трпе, као и да се многи прибојавају кривицног гоњења у слуцају да не остану на власти.

– Вероватно следи фаза нестабилности која ће довести до потребе за новим изборима – рекла је Фитс за Дојче веле.

Коментаиршући политичку кризу после избора на Косову, Фитс је рекла да ситуација подсећа на изборе у јуну 2014, али да је конфликт још старији и датира из 1999. или чак и времена пре те године.

– Реч је о странкама, али и личностима које се међусобно не трпе. Врло је тешко смислити рецепт за решење те ситуације. Криза није превазиђена на последњим изборима из 2014. Странкама је најважније да очувају власт у рукама, а личностима о којима је реч и то шта ће бити са њима. Многи се прибојавају кривичног гоњења у случају да не остану на власти – истакла је амбасадорка.

Она је оценила да су последњи парламентарни избори били фер и транспарентни, али да је борба за власт у овом тренутку обележена егоизмом.

Зато каже и да не очекује никакво решење ни у наставку скупштинског заседања које је најављено за 10. август.

– Чак и када би наредних дана или недеља била добијена већина за формирање владе, за шта је потребан 61 глас, 61 или 62 од укупно 120 би донели нестабилну владу, када знамо да у парламенту врло често нема кворума. То значи да ни неки нормалан закон, за чије доношење је потребна проста већина, не би могао да буде донет – рекла је Фитс.

Она каже и да ће се са имплементацијом реформских програма ЕУ даље отезати, због, како сматра, још увек спорног статусног питања за један део светског становништва.

– Овдашњу политичари знају да, измеду осталог, и због оних који не желе да признају Косово, пут до ЕУ може бити дуг. Зато је тешко одржати вољу за спровођењем реформи – оценила је Фитс.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug