Свет

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ИДЕ ДА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ!?

Фото: Јутјуб

Одлука Специјалног суда у Хагу да терористу Саљиха Мустафу осуди на 26 година затвора наговештава да би Хашим Тачи могао да добије и најтежу могућу казну, каже адвокат Том Гаши.

Албанци су у великој паници пред почетак суђења Хашиму Тачију, бившем косовском председнику и вођи ОВК, јер верују да ће бити осуђен на доживотну робију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је наговестио познати приштински адвокат Том Гаши, који каже да је осуђујућа пресуда терористи ОВК Саљиху Мустафи, којом је осуђен на 26 година затвора, лош сигнал за Тачија и његове саучеснике – Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија.

Гаши тврди да свима њима прети доживотни затвор јер је Приштина дала Суду за ОВК одрешене руке да тако суди.

Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими терете се за ратне злочине над најмање 407 Срба и нелојалних Албанаца, од који је бар 98 убијено у 38 нелегалних затвора, током 1998. и 1999. године.

Адвокат Том Гаши каже да је јако забринут уочи почетка суђења у случају Тачи, које је предвиђено за почетак следеће године.

– Мислим да није добар знак то што је Мустафа осуђен. Очекује се да Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Реџеп Сељими и Кадри Весељи изађу на суђење на првом судском заседању негде у марту или априлу 2023. године. Нажалост, дали смо право Специјалном суду да некога осуди на доживотни затвор. Предвиђене су доживотне казне – истиче Гаши.

Адвокат Бранко Лукић, бранилац генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом, коментаришући ове наводе каже да је добро што је један од припадника злочиначке ОВК осуђен.

– С обзиром на то да је Мустафа осуђен за злочине над Албанцима, остаје да видимо како ће суд да суди за српске жртве. Још је Хашки трибунал требало да им суди заједно када је судио и Србима, али су процеси почели тек када су сведоци побијени и докази уклоњени. Боље је што је овај припадник ОВК осуђен него да је ослобођен, па чак и ако не помињу српске жртве. Надамо се да Суд за ОВК неће превише да се бави политиком, већ да ће утврдити кривичну одговорност. Изгледа да су судије кренуле тим путем, али још је дуг пут који треба да пређу како би показале да стварно желе да утврде истину и правду – наглашава Лукић.

Пуковник Веселин Шљиванчанин оцењује да ће и други терористи ОВК бити осуђени, будући да већ постоји једна осуђујућа пресуда, и да би све друго била велика срамота и пораз судија.

– Знамо да је главни командант у тој терористичкој организацији био Хашим Тачи. Ако је осуђен неко ко му је био потчињени, онда никакве основе нема да он или његови саучесници добију мању казну или буду ослобођени. То би био прави блам, велика срамота и пораз за суд. Ако су Мустафи већ доказали кривицу, а он је био потчињен Тачију, онда је то знак да ће судије осудити и остале. И раније сам веровао да ће Суд за ОВК видети где су колеге из Хашког трибунала погрешиле и да ће кривци ипак добити казне. То су били терористи и бандити који су убијали невине људе, који су харали, отимали, пљачкали… Искрено верујем да ће бити осуђени – поручује Шљиванчанин.

– Надам се да ће Хашим Тачи и остали припадници ОВК бити осуђени на доживотни затвор. То је једини начин да Суд за ОВК оправда своје постојање – изјављује Тома Фила.

Адвокат Светозар Вујачић каже да је пресуда Саљиху Мустафи показала да Тачи и остали терористи ОВК немају чему да се надају, осим доживотној робији.

– Изгледа да се суд дозвао памети. Ако је Мустафа као периферни играч у шиптарској банди добио затворску казну од 26 година, онда ниједна казна осим доживотне за Тачија и прволигаше не би била адекватна. Надам се да ће судије наставити да суде како треба – истиче Вујачић.

 

Извор: Srbija Danas