Свет

ДОЛАР ЈЕ ГОТОВ! Историјски договор КИНЕ И АРАПСКИХ ЗЕМАЉА

Велико интересовање Кинеза за трговину нафтом у јуанима и другим валутама појавило се након санкција које су Вашингтон и његови савезници увели против Русије, једног од највећих светских произвођача и извозника нафте

Пекинг ће радити на куповини енергије у јуанима уместо у америчком долару, што је сигнал за још један корак ка даљем удаљавању од долара, рекао је кинески председник Си Ђинпинг лидерима арапских земаља, а преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинески лидер је истакао неопходност тог потеза говорећи на кинеско-арапском самиту чији је домац́ин раније ове недеље била Саудијска Арабија.

Си је одржао одвојене разговоре са шефовима држава Персијског залива на самиту који је окупио 30 лидера из целог региона. Највећи светски увозник сирове нафте, Кина, у новембру је повећала куповину нафте за 12 одсто на годишњем нивоу, што је рекорд у последњих 10 месеци упркос озбиљним ограничењима везаним за пандемију.

Кинеске државне рафинерије појачале су куповину америчке сирове нафте, док су задржале висок увоз руске нафте пре европског ембарга од 5. децембра и наметања горње границе цена нафте. Кинеске независне рафинерије такође су увезле рекордну количину иранске сирове нафте.

Саудијска Арабија је била кинески снабдевач нафтом број један у првих десет месеци 2022. године, чинећи 18 одсто укупне кинеске куповине сирове нафте, са увозом од 73,54 милиона тона или 1,77 милиона барела дневно, показују подаци кинеске царине.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/RT

Ознаке