Србија

ГДЕ ЈЕ КФОР И ШТА РАДИ ДОК АЛБАНЦИ ТЕРОРИШУ СРБЕ!?

После уласка косовских специјалаца, у северном делу Косовске Митровице мирно. Нема инцидената, али је напето. Куртијев циљ је окупација севера Космета, поручио је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.

Овакви догађаји на северу КиМ могли су да се наслуте последњих 10-15 дана, рекао је за РТС социолог Владимир Вулетић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Од када је на челу приштинских институција, Аљбин Курти се понаша као да је Косово независна држава. Његова идеја је да део Срба учини лојалним, али како је то немогуће онда да их застраши, финансијски обезглави. Ако дође до инцидената неке ће и да похапси или протера. Међународне снаге, које су ту да обезбеде сигурност, се понашају као посматрачи. И реаговале би само ако дође до сукоба које Курти не може да реши или уколико би дошло до покушаја протеривања Срба“, сматра Вулетић.

Када је реч о упаду полиције у Велику Хочу и одузимању вина породици Петровић, Вулетић каже да је реч о угледној српској породици, а да је то место вековима познато по гајењу винове лозе и производњи вина.

„То су угледни људи и ако обезглавите такве људе све остале ћете да демоларишете. Увек постоји одређени број Срба који ће то да прихватају, али зависи пре свега колико је народ на северу, али и у енклавама јужно од Ибра чврсто опредељен да такву политику не прихвати“, сматра Вулетић.

Наглашава да Србија треба да прати ситуацију, да не одступа од политике да не смеју да се доведу у питање постављене црвене линије, али и да не чини корак који би међународни фактори довели у питање.

„Ситуација је врло, врло осетљива и значајну улогу ће имати и живци. Све се чини да се Срби застраше, како би се или иселили, или да прихвате ситуацију у којој Курти има потпуну контролу. Али чак и ако би успео да обезбеди одређени степен лојалности, Курти зна да то није одрживо на дуге стазе“, рекао је Вулетић.

Наглашава и да они који не желе да разговарају, који се ослањају искључиво на претње и силу, пре или касније ће им се вратити као бумеранг.
„Курти жели да анулира оно што је договорено и да се крене од нуле, да Србија призна Косово па да се онда разговара о свему. Иако велике силе гледају пре свега своје интересе, видимо да се сада интензивно ради на довођењу америчких инвеститора. Ако се то деси имаћемо и другачији однос САД према Србији. Курти ће имати одређено време да оствари своју политику, ако у том периоду Срби не поклекну под притиском, мораће да одустане од такве политике“, рекао је за РТС социолог Владимир Вулетић.

Око 300 косовских специјалаца, у пратњи бројних оклопних возила, ушло је синоћ из правца јужне Косовске Митровице у Северну Митровицу.

Специјалци су се распоредили по ободу града и блокирали северни део Митровице.

У северном делу Косовске Митровице је мирно, а окупљени грађани су се разишли.

Косовска полиција саопштила је да ће наредних дана повећати присуство на северу и навела да је то у циљу одржавања јавног реда.
Аљбин Курти је „наставио са противправним и насилним акцијама са циљем окупације севера КиМ, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и нагласио да Курти жели да изазове насиље и протера српски народ са КиМ, где напада вртиће, људе у Великој Хочи.

Београд ће размотрити повратак до 1.000 припадника безбедносних снага на КиМ по Резолуцији 1244, рекао је Петковић, а међународној заједници поручио да не треба да буде изненађена одлукама Београда који је одлучан да сачува српски народ у јужној покрајини.

 

Извор: Ало