Србија

Лепе вести за грађане Србије: Уредба данас ступа на снагу

Pixabay.com

Влада Србије је, на предлог Министарства енергетике, усвојила нову Уредбу о енергетски угроженом купцу.

Милан Алексић, помоћник министра рударства и енергетике рекао је да Уредба данас ступа на снагу и додао да је то лепа вест за све грађане којима је потребна та помоћ, пише РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њом је дефинисала категорије грађана, који имају право на умањење рачуна за електричну енергију.

С обзиром на то да су овом Уредбом унапређени критеријуми за стицање статуса енергетски заштићеног купца, убудуће ће знатно више грађана остваривати попуст на струју, гас и топлотну енергију.

Милан Алексић, помоћник министра рударства и енергетике рекао је да Уредба Владе данас ступа на снагу и додао да је то лепа вест за све грађане којима је потребна та помоћ.

„Када ће добити умањени рачун зависи од ефикасности локалне самоуправе“, напоменуо је Алексић и додао да право ко има да се пријави за енергетски заштићеног купца је дефинисано Уредбом, а критеријуми су материјални положај који се односи на месечне приходе чланова домаћинства, по имовинском стању, грађани који имају нека социјална примања или дечије додатке и грађани који имају тешко здравствено стање.

Рекао је да је уведена једна новина, сеоска домаћинства која су била ограничена квадратуром, сада више то није случај и сада ће се критеријуми примењивати на њихове приходе, а не на квадратуру.

Три пута више новца је опредељено за заштиту енергетски угрожених домаћинстава, како би што више грађана могло да користи погодности.

Алексић је истакао да је четири милијарде динара обезбеђено за помоћ енергетски угроженим купцима, подигнути су прагови тако да сада много више грађана може да аплицира.

Процедура за пријаву

Навео је пример трочлане породице која је до сада просечно плаћала рачун за електричну енергију 4.700 динара, она ако оствари статус енергетски заштићеног купца, она може да добије попуст 1.565 динара на тај рачун. Док, како каже, једночлано домаћинство које живи у 33 квадрата има право на 60 одсто попуста на топлотну енергију, ако просечно сада плаћа 3.940 динара, а са попустом има умањење од 2.300 динара.

Истакао је да је процедура за пријаву веома једноставна, захтеви се налазе на интернет странама Министарства и општина, а уверен је да ће општине штампати пријаве и да ће оне моћи да се преузму на лицу места.

Право на умањене рачуне од 40 до 60 одсто имаће и домаћинства која користе топлотну енергију и критеријуми су исти.

Прошле године, 68.129 грађана искористило је умањење рачуна за електричну енергију, што је знатно мање него претходне године. Сада су процене да ће 191 хиљада домаћинстава имати право на попуст.

Алексић каже да је после анализе установљено да је много већем броју грађана потребна помоћ.

Напоменуо је да је држава обезбедила и за грађане који не испуњавају критеријуме, а штеде енергију, добију попусте од 15 до 30 посто.

„Милион и по домаћинстава је добило могућност да има попуст од 15 до 30 одсто, а половина од тога је добила пун попуст од 30 посто“, каже Алексић.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: РТС