Свет

Вашингтон издао ново упутство Кијеву и дао „зелено светло“ да могу да учине ОВО

Вашингтон је мање забринут да би удари Оружаних снага на руску територију могли да подстакну Москву на оштрију ескалацију ситуације

Сједињене Америчке Државе су ревидирале своју процену претње коју представља Москва и више не инсистирају на томе да Кијев не удара на руску територију, пише британски лист Тајмс, позивајући се на извор у Пентагону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– И даље користимо исте калкулације ескалације сукоба, али страх од тога се променио у односу на почетак конфликта. Ситуација се променила – рекао је извор.

Према извору, сада је Вашингтон мање забринут да би удари Оружаних снага на руску територију могли да подстакну Москву на оштрију ескалацију ситуације.

– Ми не кажемо Кијеву „Не ударајте Русе“. Не можемо им рећи шта да раде. На њима је како ће користити своје оружје. Међутим, када користе оружје које смо им испоручили, само инсистирамо на томе да украјинска војска поштује међународне законе рата и да се придржава Женевских конвенција – додао је неименовани званичник Пентагона.

Како је појаснио саговорник издања, ово ограничење значи да руске породице не би требало да постану мета украјинске војске, а Вашингтон се противи и ликвидацији конкретних појединаца.

– Колико знамо, Украјина следи ова упутства – каже извор.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs