Свет

ВАШИНГТОН НА КОРАК ОД ОДЛУКЕ

Последњи ракетни напад Русије на Украјину када је лансирано више од 70 крстарећих ракета на енергетску инфраструктуру покренуо је размишљање у Сједињеним Државама да се САД обавежу да ће Украјини испорулити следећи најобимнији пакет војне помоћи који ће садржавати искључиво ПВО системе.

Према овом плану листа војне опреме која ће бити испоручена Кијеву односиће се на противваздушну и противракетну одбрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пакет војне помоћи укључује: 8 ракетних система НАСАМС, 4 ПВО система Авенгер АД, 1.600 преносних ПВО система Стингер, непознату количину ПВО систем Вампир Ц-УАС , 1.000 против ваздушних ракета АИМ-120Ц АМРААМ за ПВО систем НАСАМС, ПВО систем Хаwк о коме је било речи, али и остало наоружање.

Оно што је интересантно, а било је најављено ПВО систем Патриот, највероватније још неће бити испоручен, мада као опција није искључено да се и овај против ваздухопловни и против ракетни систем допреми.

Авагер

Авенгер је мобилни ракетни систем ПВО кратког домета. Пружа заштиту оклопних јединица од нисколетећих авиона, хеликоптера, беспилотних летелица и крстарећих пројектила. Развио га је Боеинг Аероспаце као приватни подухват. Развој је започео раних 1980-их. Успешно га је испробала америчка војска 1984. Први системи су ушли у употребу у америчкој војсци 1990. године и заменили противавионске топове М163 Вулкан и М167. Такође га је усвојио амерички марински корпус. Извезен је у Бахреин, Чиле, Египат, Литванија, Тајван и Уједињени Арапски Емирати. Укупно је израђено 1 800 ових система ПВО. Још увек је у функцији око 950 система. 2022. године је најављено да ће мали број система противваздушне одбране Авенгер бити испоручен Украјини у циљу одбране од руске инвазије, што је сад и реализовано.

Систем противваздушне одбране Авенгер је заснован на носачу оружја М998, М1026 или М1097. Сва ова возила су чланови породице тактичких возила ХММВВ. Авенгер је опремљен ПМС платформом (Pedestal Mounted Stinger), која има два четворострука лансера са осам ракета земља-ваздух кратког домета ФИМ-92 Стингер. Такође, овај систем је компатибилан са свим моделима ракете Стингер. Систем противваздушне одбране Авенгер може да ради даноноћно и у свим временским условима.

ФИМ-92 Стингер је двостепена ракета на чврсто гориво са самонавођењем са инфрацрвеним навођењем. То је оружје типа пали и заборави. Има максималну брзину од 2,2 Маха и опремљен је ХЕ-ФРАГ бојевом главом. Домет ватре и висина зависе од модела ракете. Максимални домет ватре је од 4 до 8 км, а максимална висина је 3,5 до 3,8 км.

Авенгер може лансирати своје ракете стационарно или у покрету, са максималном брзином од 35 км/х. Овај систем има висок степен вероватноће поготка са једном ракетом. Током испитивања, Авенгер је успео да погоди 171 мету од 178. Комплетан сет од 8 пројектила за поновно пуњење се налази у возилу. Ракете се поново пуне ручно у року од 3 минута.

Ово борбено возило има и митраљез калибра 12,7 мм који се користи против ваздушних и копнених циљева. Носи се укупно 200 комада муниције.

Авенгер има високо аутоматизован систем за контролу ватре. Возило је опремљено оптичким трагачем и инфрацрвеним системом. Он се користи за гашање циљева. Такође је уграђен систем идентификације пријатељ или непријатељ.

Овај ПВО систем има посаду од два члана, укључујући возача и оператера.

Возило покреће 6,2-литарски дизел мотор Детроит Диесел, који развија 135 КС. Мотор је упарен са аутоматским мењачем. Авенгер се може користити на свим врстама путева. Авенгер може бити превезен војним транспортним авионом Ц-130 Hercules или хеликоптерима УХ-60, ЦХ-46, ЦХ-47 и ЦХ-53.

По потреби платформа ПМС се може скинути са возила и лансирати њене ракете на удаљености до 50 м од борбеног возила. Овај систем ПВО је усвојен 1997. године, али је пензионисан 2006. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс