Русија

ПРЕДАО СЕ ЦЕО ПУК УКРАЈИНСКЕ ПВО! Генерал Конашенков објавио најновије информације

Фото: Јутјуб

ТРУПЕ ЛНР и ДНР су уз подршку Оружаних снага Русије повратиле нова насеља од украјинских трупа, саопштио је новинарима портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

– У протекла 24 часа група трупа Луганске Народне Републике су уз ватрену подршку Оружаних снага Русије извеле успешне офанзивне операције и успоставиле контролу над насељима Новоахтирка, Смољаниново и Станично-Луганско. Напредовање дубоко у одбрану од почетка офанзивне операције износило је 52 километра – прецизирао је Конашенков.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Конашенков је навео да је „група трупа Доњецке Народне Републике наставила офанзиву у правцу Петровско, напредујући још 12 километара, под контролу су узети Павлопољ и Пишчевик“.

Према његовим речима, руска војска уништила је 975 објеката војне инфраструктуре Украјине.

– Међу њима су 23 командна места и комуникациони центар Оружаних снага Украјине, три радарска пункта, 31 противваздушни ракетни систем С-300, „Бук М-1“ и „Оса“ и 48 радарских станица. Оборено је осам борбених авиона и седам хеликоптера, 11 беспилотних летелица и две тактичке ракете „Точка-У“ – додао је Конашенков.

Такође су уништена 223 тенка и друга борбена оклопна возила, 28 авиона (на земљи), 39 вишецевних ракетних система, 86 топова и минобацача пољске артиљерије и 143 јединице специјалне војне аутомобилске технике.

Пук противваздушне одбране украјинских трупа, опремљен системима „Бук М-1“, предао се у суботу, додао је портпарол.

– Јуче је у Харковској области 302. противваздушно-ракетни пук Оружаних снага Украјине, опремљен ПВО системима „Бук М-1“, добровољно положио оружје и предао се – рекао је Конашенков.

Националисти гађали четврти у Мариупољу

Украјински националисти из батаљона „Азов“ извели су у суботу ударе ракетним системима „Град“ на стамбено насеље Сартана у предграђу Мариупоља и на школу, додао је он.

У нападу су уништени стамбени објекти, а има жртава међу цивилним становништвом.

– Министарство одбране Русије је упозоравало је да украјински националисти припремају такве провокације – додао је он.

Конашенков је истакао да „Оружане снаге Руске Федерације не наносе ударе на градове и насеља, већ предузимају све мере да спасу животе цивила“.

Након што је Кијев интензивирао офанзиву на ДНР и ЛНР, Русија је, на захтев република, признала њихову независност и ратификовала споразуме о пријатељству и сарадњи. Украјинске снаге настављају да гранатирају Донбас, укључујући и забрањено оружје. Руски председник Владимир Путин најавио је почетак специјалне војне операције у региону.

 

Извор: rs.sputniknews.com