Србија

ЗА ВОЖЊУ ПО СНЕГУ НИСУ ДОВОЉНЕ САМО ЗИМСКЕ ГУМЕ! Ко ово нема КАЗНА 20.000 динара

Возачи морају да имају адекватну зимску опрему за своје аутомобиле јер се возило које је нема а на коловозу су снег, лед или поледица сматра технички неисправним

Зима је данас почела и календарски, а питање је дана кад ће пасти снег, како и доликује у ово доба године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снежним падавинама се понајмање радују возачи, јер морају да на својим аутомобили имају адекватну зимску опрему, пошто се возило које је нема а на коловозу су снег, лед или поледица сматра технички неисправним!

Наравно, то је кажњиво, посебно ако при таквој неисправности скривите удес.

Прва асоцијација на зимску опрему су зимске гуме, али оне нису једино о чему треба обавезно водити рачуна у овом периоду. А ваља имати на уму и да је дошло до поскупљења за 30 одсто већине потребних нам ствари. Ипак, гуме су саставни и обавезни део опреме која се мора користити кад на путу, као што рекосмо, има снега, леда или поледице, и то од 1. новембра до 1. априла.

– Препорука је да сваки возач свој ауто на почетку зимског периода провери код мајстора. Он треба да провери антифриз, остале течности у возилу, а потребно је чешће проверавати притисак у гумама, проверити стање и одржавати акумулатор зими. На почетку сезоне треба проверити и дубину шаре газног слоја зимских гума. Врло је битно да течност за стакла буде она која се користи при ниским температурама, а спреј за одмрзавање може бити практичан – каже стручњак за ауто-мото и наутику.

Слово закона
Ко нема зимску опрему, добија казну

Возило које нема зимску опрему у периоду од 1. новембра до 1. априла кад су на путу снег, лед или поледица сматра се технички неисправним. Саобраћајни полицајци могу да казне оне који у зимским условима вожње немају зимске гуме казном од 10.000 до 20.000 динара, а оне који немају ланце тамо где је знаком назначено да су обавезни казном од 5.000 динара. Ако се деси саобраћајна незгода и установи се да су узрок неисправни пнеуматици, онда осигуравајуће друштво има право да возачу наплати штету коју је исплатило оштећеном.

Додаје да су зимске гуме веома битна ставка
– На ниским температурама летње гуме губе своја својства, знатно лакше проклизавају и имају дужи зауставни пут. У зимским условима возила могу имати и гуме за све сезоне, али с минималном дубином шаре од 4 мм. Међутим, зимске гуме нису једина ствар коју треба имати у возилу кад дође зима. Ланци за снег су обавезни на означеним деоницама, а аутобуси и камиони морају имати лопате за снег. Свакако, препорука је да свако возило има и ланце и уже за вучу, јер је то одличан алат за евентуално извлачење аута из снега. Без стругалице и четке за снег се не може – истиче стручњак.

На једном огласнику, истиче, постоји широк асортиман зимске опреме. Тамо се могу пронаћи стругалице за лед већ од 299 динара, лопате и четке по ниским ценама, па и у сетовима, али и обавезна опрема као што су зимске гуме и ланци. Могу се пазарити повољније гуме од 4.451 динар, а ланци за снег, на пример, могу да се купе по цени већ од 3.190 динара.

Зимске гуме обавезне
Зимске гуме обавезни су део зимске опреме. Веома је важно пазити на њихову шару. Дубина газећег слоја зимске гуме не сме бити мања од 4 мм. Потребно је имати сва четири зимска пнеуматика. На огласницима се продају гуме с појединачним ценама које се крећу већ од 4.451 динар. Ко би да пазари гуме које имају гаранцију од 25 месеци, за једну треба да одвоји најмање 8.212 динара.

Ланци обавезни тамо где су прописани знаком
Ланци за снег за све врсте путничких аутомобила и фелне свих димензија који су направљени за помоћ возачима у снежним условима на одређеним деоницама прописани су саобраћајним знаком. Зато сваки аутомобил треба да их има, а они се на онлајн огласнику продају за 3.190 динара. Њихова предност је што се брзо и лако монтирају на точак без његовог скидања.

Антифриз и за -20 степени
Антрифриз је током зимског периода веома битна ставка у сваком аутомобилу јер је једна од његових главних функција да спречи смрзавање, прегревање и појаву корозије и рђе у систему за хлађење мотора. Паковање од једног литра антифриза на српским огласницима може се наћи за 280 динара. Такође, они који су економични увек купују већа паковања, те се концентрована расхладна течност продаје и у балону од пет литара, и то по цени од 850 динара. Овај производ и на -20 степени спречава замрзавање система за чишћење стакла и замрзавање распршивача.

Спреј за одмрзавање шоферке
Кад дођу ледени дани, неретко се дешава да нам замрзну шоферка, фарови, врата, браве, спојеви врата. Најбољи савезник, посеб

но у првим зимским данима, сваком возачу може бити спреј „одмрзивач шофершајбне“. Паковање од 700 мл продаје се на српским огласницима за 424 динара. Понуђач истиче да коришћење спреја делује ефикасно до -60 степени, и то не само за одмрзавање стакла већ и других делова возила.

Стругачи леда од 299 па до 4.400 динара
Како су залеђена стакла највећи проблем сваког возача, свако у возилу треба да има стругач леда. Њихов опсег цена креће се од 299 динара па до неколико хиљада динара. Најповољнија опција која се може наћи на огласнику је стругач у виду рукавице, анатомског облика који лако ломи лед, али не гребе возило. Он кошта 299 динара, док, на пример, у асортиману постоји и стругач леда с четком који кошта 760 динара. Власници СУВ возила, комбија и већих аутомобила морају у својим возилима имати веће четке за чишћење од снега и леда. Тако за један стругач леда с четком, који може бити и дужине 125 цм и имати двосмерну функцију подешавања са оштрим гребалицама за дебље наслаге леда, треба да се издвоји 4.400 динара.

Лопата, стругач и четка могу да се купе у сету
За случај јаких снежних падавина или наноса, увек је добро у возилу имати цео сет који возачу може помоћи да очисти снег са кола и око њих. На појединим огласницима продаје се сет који у оваквим ситуацијама може бити сјајна помоћ на путу. Потребно је издвојити 1.490 динара за зимски сет који у себи има расклапајућу лопату за снег, стругач леда, четку.

Зими добра и универзална течност за ветробране
Они возачи који не желе да се размишљају у томе да ли у ауту имају летњу или зимску течност за прање ветробрана могу да се одлуче за универзалну опцију. Оваква течност може да се купи по цени већ од 340 динара за паковање од пет литара.

 

Извор: Информер