Свет

ДАНАС СЕ ОЧЕКУЈЕ ВАЖАН САСТАНАК! Познат Бајденов план

Амерички председник Џозеф Бајден састаће се данас у Пољској са лидерима источног крила НАТО-а.

Састаће се како би показао подршку САД њиховој безбедности након што је Москва објавила да суспендује СТАРТ споразум о контроли нуклеарног наоружања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бајден је стигао у Варшаву у понедељак, после изненадне посете Кијеву, само неколико дана пре годишњице руског напада на Украјину 24. фебруара 2022. године, преноси Ројтерс.

У тренутку највећих тензија између Русије и Запада деценијама након Хладног рата, Бајден се у уторак обратио хиљадама људи у центру Варшаве и рекао да „аутократама“ попут руског председника Владимира Путина морају да пруже отпор, наводи британска агенција.

Неколико сати раније, Путин је у свом обраћању Федералној скупштини Русије упутио критике западним силама, окривљујући их за рат у Украјини и објавио да Москва одустаје од новог споразума СТАРТ о контроли наоружања, а упозорио је да би Москва могла да настави нуклеарне пробе уколико то САД прве ураде.

Бајден ће се у среду састати са особљем америчке амбасаде у Варшави пре него што окупи лидере букурештанске деветке, земаља на источном крилу НАТО-а.

Већина њих је међу највећим присталицама војне помоћи Украјини, а званичници ових држава позивају и на слање додатних ресурса Кијеву, као што су системи противваздушне одбране, преноси Ројтерс.

На данашњем састанку, Бајден планира да реафирмише обавезе у погледу њихове безбедности и да разговара о подршци Украјини пре него што се врати у Вашингтон, наводи британска агенција.

 

 

Извор: Б92