Свет

РУСИЈА ПРАВИ ЗАОКРЕТ НАКОН ШТО ЈЕ ПУТИН УКИНУО СПОРАЗУМ! Ево шта стоји у одлуци која је укинута!

Владимир Путин (фото:kremlin.ru)

Запад жељно ишчекује да види какав ће и колики спољнополитички заокрет направити Руска федерација, након што је њен председник Владимир Путин данас потписао указ којим се поништава документ из 2012. године „О мерама спровођења у дело спољне политике Руске Федерације“.

„Одлучујем да се прогласи за неважећи указ председника Руске Федерације од 7. маја 2012. године број 605 о мерама за спровођење спољнополитичког курса“, наводи се у документу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Указује се да је ова одлука усмерена на заштиту интереса Русије у условима значајних промена у међународним односима.

Указ ступа на снагу данас.

Очигледно је да лидер Русије сматра да је овај документ након 11 година и мора турбулентних промена у међународној политици, застарео и да ће Русија морати да нађе нови приступ међународним односима.

Кратки увид Западу о томе шта ће убудуће гледати на глобалнополитичкој сцени дао је и сам Путин, најављујући да ће земља обуставити учешће Споразуму о стратешком офанзивном наоружању.

Застарела одлука
А будући да оно што је речено, мора да буде испраћено и законски, јасно је због чега се мења одлука из 2012. године.

Просто, застарела је – јер у њој пише да ће Русија радити на томе да обезбеди доследно спровођење Уговора са Сједињеним Америчким Државама о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања од 8. априла 2010. године.

У овом документу је, уз то наведено и да ће Русија „полазити од претпоставке да су преговори о даљем смањењу стратешког офанзивног наоружања могући само у контексту узимања у обзир свих фактора који утичу на глобалну стратешку стабилност без изузетка“.

Што у принципу значи да је Путин, итекако узео у обзир све ове факторе, пре него што је решио да промени спољнополитички курс.

Документ од пре 11 година такође наводи и да ће се земља старати да доследно брани руски приступ у вези са стварањем глобалног система противракетне одбране Сједињених Америчких Држава, а потврђује и да ће се Русија залагати за нуклеарно разоружавање и поштовање Уговора о неширењу нуклеарног оружја, као и сарадњу држава које поседују ову врсту наоружања.

Без обзира што је Путин до сад обелоданио само иступање из споразума о стратешком наоружању, а нови документ у коме је утемељена руска спољна политика још није обзнањен- прилично је лако погодити који ће све од до садашњих принципа „преживети“ и у тренутку док Русија буде креирала ново поглавље међународних односа.

Јер, осим са Америком, документ из 2012. године о мерама спровођења у дело спољне политике уређује и како ће Русија сарађивати са другим међународним факторима.

Наводи се да ће Русија чврсто подржавати централну улогу УН у светским пословима, као и основне принципе Повеље УН и главну одговорност Савета безбедности УН за одржавање међународног мира и безбедности.

Подстиче се активно ангажовање земље у БРИКС-у, Г20, Г8 и Шангајској организацији за сарадњу, али и промовисање и примена Споразума о зони слободне трговине.
Стратешка сарадња са Кином и Индијом

Као значајан чинилац руске спољне политике, досадашњим документом препознат је и однос са државама чланицама Заједнице независних држава и њихова сарадња у социо-економској, хуманитарној, сфери спровођења закона и другим сферама.

Јасно, је, дакле, на основу тренутне глобалне слике да ће неки од планова Русије из документа који је управо суспендован, наставити да се поштују и да ће бити узети у обзир и у неком будућем документу. Јер, мало је вероватно, рецимо да ће земља одустати од стратешке сарадње са Народном Републиком Кином или Индијом.

Али када је реч о сарадњи са ЕУ, Русија је до сада планирала да се залаже за постизање стратешког циља – стварање јединственог економског и људског простора од Атлантског до Тихог океана, као и да тражи закључивање споразума са Европском унијом о укидању виза за краткорочна међусобна путовања грађана.

Међутим, будући да ЕУ тренутно санкционише руске држављане и замрзава им и плени имовину, није нереално да Путин одустане и од овог постулата руске дипломатије.

Исто тако, пошто се у одлуци из 2012. године помињу и односи са Северноатлантским пактом „сразмерно његовој спремности да води рачуна о интересима Руске Федерације у области безбедности и стратешке стабилности и поштује основне принципе међународног права“ јасно је да ће и ово поглавље „морати на дораду“.

Пошто је Путин у данашњем обраћању јасно оптужио баш Запад за покретање сукоба у Украјини, јасно је да ће будућа међународнополитичка стратегија Русије, и ту чињеницу узети у обзир.

Подсетимо, почетком фебруара заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков саопштио је да ће у најскорије време бити објављен ажурирани концепт руске спољне политике. Како је објаснио портпарол Кремља Дмитриј Песков, шеф државе ће ускоро одобрити овај документ. Министар спољних послова Сергеј Лавров нагласио је да ће се концепт бавити потребом да се заустави монопол Запада на дефинисање оквира међународног живота.

 

 

Извор: Wебтрибуне