Свет

МАЂАРИ ОБУСТАВИЛИ ЛЕТОВЕ КА ОВОЈ ЗЕМЉИ! Европа у страху од новог сукоба и ЕКСПЛОЗИЈЕ као у Хирошими, ОВО је разлог

Молдавци забринути.

Бивши војни инспекторат Министарства одбране Молдавије објавио је да су оружане снаге Придњестровља поставиле експлозиве у сва складишта оружја унутар отцепљене регије, укључујући складиште муниције Кобасна, тако да ће, ако започне било каква војна операција, то изазвати катастрофалну штету у деловима Молдавије, Придњестровља и Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, складиште муниције Кобасна највеће је у источној Европи и садржи до 20. 000 тона оружја и муниције из совјетске ере. Верује се да га чува око 1.500 руских војника.

Још од почетка сукоба Русије са Украјином, у Молдавији расте забринутост због складишта муниције у Кобасни, а неки верују да би тамошње оружје могло да се употреби у потенцијалном будућем војном сукобу.

Поред тога, Академија наука Молдавије утврдила је да би експлозија оружја које се налази у складишту муниције, а којем је одавно истекао рок трајања, била еквивалентна атомском бомбардовању Хирошиме и Нагасакија. Забринутост за такав догађај порасла је након експлозије у Бејруту 2020. године.

Обустављају летове
Мађарска нискотарифна авиокомпанија „Виз ер“ саопштила је данас да це обуставити летове за главни град Молдавије Кишињев од 14. марта због забринутости за безбедност ваздушног простора.

Безбедност путника и посаде остаје приоритет „Виз ера“ и због недавних дешавања у Молдавији и повишененог ризика у ваздушном простору те земље, донета је одлука да се обуставе сви летови за Кишињев од 14. марта, наводи се у саопштењу.

Молдавске власти за цивилно ваздухопловство саопштиле су да је та одлука изненадна и за жаљење, пренео је Ројтерс.

„Виз ер“ је навео да це увести додатне летове из румунског града Јашија као замене, укључујуци и нове услуге за Берлин, и више летова за Барселону, Милано, Бергамо, Болоњу, Рим, Дортумунд, Ларнаку, Лондон и Тревизо.

Молдавски министар иностраних послова Нику Попеску рекао је у среду да је Молдавија спремна за, како је рекао, „пун спектар претњи“, с обзиром на страхове да би Русија могла интензивирати покушаје дестабилизације земље.

Тензије између Русије и Молдавије су повећане у последње време од када су руске ракете усмерене на Украјину ушле у молдавски ваздушни простор.

 

Извор: Srbija Danas