Свет

НАЧИЊЕН ПРВИ КОРАК КА МИРУ!? Овај потез председника једне од сукобљених страна је хуман!

Израел је јзче саопштио да је примио сиријски захтев за помоћ након разорног земљотреса који је јуче погодио Сирију и Турску, као и да је спреман да тој земљи пошаље помоћ, што би представљало веома ретку сарадњу између непријатељских суседа, како оцењује Ројтерс.

Међутим, сиријски провладин лист Ал Ватан преноси, позивајући се на неименовани извор, да Дамаск није упутио такав захтев Израелу. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да је наредио да се помоћ пошаље у Турску ваздушним транспортом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пошто је примљен захтев да се то уради и за многе жртве земљотреса у Сирији, ја сам наредио да се тако уради – рекао је Нетанијаху.

На питање Ројтерса ко је упутио захтев у вези са помоћи Сирији, неименовани израелски званичник рекао је само “Сиријци“, а упитан да ли се то односи на чланове опозиције или а владу председника Башара ал Асада, званичник је кратко рекао “Сирија“.

Израелска телевизија Кан објавила је речи неименованог извора да је Русија пренела захтев Израелу да помогне Сирији, а руска амбасада у Израелу је одбила да то коментарише. Израел и Сирија су деценијама у стању рата, са краћим периодима прекида ватре, а Израел је једно време помагао сиријским побуњеницима.

 

 

Извор: Ало