Србија

ОД ДАНАС НАПЛАЋУЈУ СЕ ОГРОМНЕ КАЗНЕ ЗА ОВО! Возачи будите на опрезу!

Беогађани, ако до сада нисте водили рачуна о томе да ли пролазите возилом кроз црвено светло, од данас вам је боље да добро обратите пажњу на то! Осим што иначе угрожавете безденост свих учесника у саобраћају, од сада ћете аутоматски бити снимљени уколико направите овакав прекршај, а казне су огромне.

Наиме, од данас, 10. фебруара, почиње кажњавање оних возача који возилом прођу на црвено светло семафора испред раскрснице или обележеног пешачког прелаза, а на основу снимака забележених камерама система видео-надзора Града Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оваких камера у Београду има укупно осам на пет локација.

Оно што је ново, то је да ће камере помоћу одговарајућег софтвера детектовати возила која прођу семафор на знак црвеног светла и аутоматски бележити видео-снимак учињеног прекршаја.

Како сазнајемо, систем је аутоматизован и нема могућност утицаја „људског фактора“, дакле, нема вам помоћи ако вас овај систем ухвати у прекрашају.

Ово су локације на којима су камере постављене:
Раскрсница Трговачке и Јабланичке улице на Чукарици
Раскрсници Француске улице и Господар Јованове
Раскрсници Булевара Михајла Пупина и Милетнија Поповића
Раскрсници Булевара деспота Стефана и Цвијићеве улице
Булевару краља Александра код Ђерам пијаце

Како сазнајемо, у наредном периоду сукцесивно ће у систем бити укључене и остале камере на београдским раскрсницама.

– У Београду је више од 600 камера у систему видео надзора саобраћаја – каже извор „Блица“.

Како да знате да ли сте снимљени
Власнику, односно кориснику таквог возила биће упућен позив да у року од осам дана достави потпуне и тачне податке о идентитету лица које је учинило прекршај.

Уколико возилом у тренутку чињења прекршаја није управљао власник, власник возила је дужан да достави писану изјаву оверену од стране надлежног органа на основу које се на неспоран начин може утврдити које лице је управљало возилом у време чињења прекршаја.

Казна до 40.0000 динара, али и затвор, казнени поени…
За пролазак возила на црвено светло семафора, односно за незаустављање возила испред пешачког прелаза који је регулисан семафорима, Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописана је новчана казна у распону од 20.000 до 40.000 динара или казна затвора у трајању до 30 дана, 6 казнених поена и заштитна мера забране управљања моторним возилом у трајању од најмање три месеца.

 

 

 

Извор: Блиц