Србија

РАСПИСУЈУ СЕ ИЗБОРИ У НАШОЈ ЗЕМЉИ!

У ишчекивању коначног формирања Заједнице српских општина Приштина је расписала изборе на северу Косова за 23. април и довела јавност у дилему да ли је то још једна у низу провокација албанске стране? Ипак, аналитичари верују да је тај нови датум избора договорен са земљама Квинте и да наговештава повратак Срба у приштинске институције.

Од како су Срби још почетком новембра напустили приштинске институције у знак протеста против једностраних потеза Куртијеве владе поставља се питање њиховог повратка? Приштина је тај институционални вакуум покушала да пренебрегне на силу тако што је већ за децембар заказала ванредне локалне изборе у све четири општине на северу Косова са српском већином. Међутим, пошто су Срби најавили бојкот тих избора председница Косова Вјоса Османи је под притиском Запада одустала од тих избора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада када је Приштина објавила нови датум избора многи су на прву лопту помислили да је на делу још једна провокација у низу поготово ако се има у виду да и даље нису направљени кључни кораци ка формирању ЗСО што је услов Срба да се врате у приштинске институције.

„Избори договор Приштине са Квинтом“
Ипак, председник управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да је расписивање избора на северу Косова део договора да се Срби врате у приштинске институције.

– Мислим да је то доказ да је постигнут споразум са САД-ом и Квинтом о формирању ЗСО. Градоначелници у четири општине на северу Косова су веома важни за формирање ЗСО јер они треба да воде ЗСО. Повратак Срба у парламент мора се спровести преко избора. Мислим да су ови избори пут за то за разлику од оних који су били заказани усред кризе у децембру па померени – оцењује за „Блиц“ Јањић.

Како каже, избору на северу Косова у априлу не би требало да доведу до тензија и бојкота.

– Очекујем да ће се већ у марту вратити српске судије на посао, као и људи у катастру. До 23. априла верујем да ће бити усаглашен статут, а да ће након избора градоначелници сазвати оснивачку скупштину на којој ће изабрати органе – анализира Јањић.

Наш саговорник тврди да постоји велика разлика између померених избора у децембру и ових који су заказани за 23. априли.

– Ти избори у децембру су били провокација и конфликт менаџмент, док ови наговештавају поврат Срба у приштинске институције – закључује Јањић.

„Све зависи од процеса формирања ЗСО“
Политички аналитичар из приштинског Института за афирмацију мешунационалних односа Фатмир Шехоли, пак, издваја факторе који би могли да утичу на исход и последице избора.

– Избори на северу, ако успеју да се демократски одрже, онда ће доћи до стабилизације севера. У случају да се Срби одлуче за бојкот онда је неминовно да ћемо имати тензије и проблеме – поручује за „Блиц“ Шехоли.

Ипак, наш саговорник потенцира још један можда и најбитнији фактор.

– Све зависи како ће процес писања Статута ЗСО и процес формирања, јер Срби дефинитивно су судбину избора везивали за формирање ЗСО – оцењује Шехоли.

Избори за градоначелнике у четири општине
Иначе, избори за градоначелнике требало би да се одрже у општинама Зубин Поток, Северна Митровица, Лепосавић и Звечан, а Централна изборна комисија Косова (ЦИК) је на састанку у среду утврдила да ће предизборна кампања трајати од 4. до 21. априла.

Рок за пријаву и оверу политичких субјеката и самосталних кандидата за учешће на изборима, трајаће од 9. до 18. марта.

 

 

 

Извор: Srbija Danas