Србија

ЗВАНИЧНО: Потписано је! На страни Србије потписник премијерка Брнабић

Премијерка Србије Ана Брнабић и регионални директор јапанске компаније Такеда за Источну Европу Киран Лихи потписали су у Београду Меморандум о разумевању за сарадњу у области БИО4 кампуса у циљу побољшања дијагностике ретких болести.

Брнабић је након потписивања меморандума у Влади Србије изразила задовољство због сарадње у тој области са јапанском компанијом, подсећајући да она постоји 242 године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми смо претходних неколико година радили на неколико пројеката који укјучују теле-медицину, а од прошле године и на пројектума који се тичу употребе вешачке интелигенције у медицини како би све више развијали персонализовану медицину, како би побољшли здравствену заштиту наших људи, а посебно оних који болују од ретких болести – казала је Брнабић.

Она је исказала захвалност јапанској компанији јер је препознала Србију као земљу која улаже у нове технологије, али и као једну од, како је навела, европски значајнијих сила у истраживању, развоју и иновацијама.

– Радићу на томе да Такеда отвори и истраживачки развојни центар у Србији, али и да буде један од првих партнера у оквиру БИО4 кампуса – навела је она.

Додала је и да инвестиције из Јапана имају посебно место у пословном свету Србије, јер се улаже тамо где је најсигурније и где постоје најбољи услови пословања.

– Драго ми је што поред других јапанских компанија данас имамо и компанију у сектору фармацеутике где отварамо потпуно нову еру сарадње у овој области која нам је важна за будућност – навела је Брнабић.

Рекла је и да је годишњи буџет компаније Такеда за истраживање и развој у 2021. години био 4,7 милијарди долара и изразила наду да ће потписани споразум макар део тога донети у Србију.

 

Извор: Блиц