Православље

По старом обичају: Како се припрема и на који начин служи славско жито! (РЕЦЕПТ)

Славско жито се кува и приноси у славу Божију, у част светитеља који се слави, за здравље и напредак дома и његових укућана, као и за покој душа свих предака у том дому

Пшенично зрно у хришћанству је симбол вечног живота, смрти и васкрсења, јер када се сеје оно умире и клија, али из њега се рађа нови живот који доноси стоструки род. Славско жито се кува и приноси у славу Божију, у част светитеља који се слави, за здравље и напредак дома и његових укућана, као и за покој душа свих предака у том дому.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након сечења колача житом се прво служи домаћин, а затим и сви укућани. Онда се служе сви гости и како који гост долази на славу, прво се послужује славским житом. Жито најчешће служи домаћица или девојка у кући, ћерка или унука и то на следећи начин: домаћица принесе жито госту, гост устане, прекрсти се, окрене се домаћину и домаћици, честита славу и узме жито, након чега се поново прекрсти и седне. Житом се прво служе старији, па млађи. Послужавник са житом стоји поред славске свеће док траје слава. Уколико преостане жита, кад се слава заврши, оно се даје деци или се спреми деци присутних гостију.

Рецепт за укусно жито:

500 г пшенице белије

400 г кристалног шећера

400 г млевених ораха

ванилин шећер

1 кафена кашичица мускантног орашчића

Пшеницу проберите од каменчића и кукоља и ставите је у посуду и прелите водом да преноћи.

Сутрадан потопљено жито исперите у неколико вода и добро скувајте у експрес лонцу.

Када је пшеница скувана оставите је мало да се охлади и када достигне собну температуру процедите је, али немојте испирати како би она могла да задржи свој пшенични скроб.

Док је жито још топло самељите га у блендеру, али водите рачуна да пшеница буде крупније млевена, да има волуминозност.

Још увек млаку, млевену пшеницу помешајте са млевеним орасима и додајте кесице ванилин шећера и мускантни орашчић по укусу. Све то добро умешајте рукама и прстима, затим добијену смесу ставите у неку плитку чинију и лепо обликујте рукама.

На крају, славско жито одозго поспите млевеним орасима. Можете га и украсити тако што ћете на врху направити рељеф у облику крста или додати шлаг, воће или било шта што је по вашем укусу.

 

Извор: Opanak.rs