Регион

СТРАВА И УЖАС: Доктор уграђивао пејсмејкере узете од мртвих, пацијенте тровао да им погорша стање?

Румунски здравствени систем потреса несвакидашњи скандал, након што је откривено да су поједини лекари пацијентима уграђивали пејсмејкере извучене из тела преминулих особа.

Полиција „чешља“ две болнице, као и неколико приватних ординација, где су осумњичени лекари радили. Према незваничним информацијама, полиција је ушла и у војну болницу у Брасову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из тужилаштва су саопштили да је један од лекара почео са овом праксом још 2017. године, и да је за пет година извршио више операција и уградио више од 200 пејсмејкера, који су раније коришћени.

Извор из истраге рекао је за румунске медије да постоји сумња да су лекари појединим пацијентима давали лекове, који би погоршали њихово здравствено стање, како би на крају морао да им буде уграђен пејсмејкер.

Верује се да је око 170 особа добило „полован“ пејсмејкер, а да је двоје пацијената преминуло, преноси Телеграф.рс.

Лекари су за овај подухват узимали веће количине новца и терете се за примање мита, обману, фалсификовање и несавестан рад.

Медији преносе да је и један од осумњичених лекара од новца који је добио као мито успео да изгради викендицу на обали језера.

Осим болница и приватних ординација, полиција је вршила претресе и у домовима осумњичених, а том приликом је заплењена и већа количина новца.

Инспектори покушавају да открију како је тачно изгледао болестан план лекара, који су свесно угрозили животе бројних пацијената. Наводно су пацијенти, који су долазили код осумњичених на лечење, из њихових ординација излазили још болеснији.

Прво лекић, па половни пејсмејкер?

Сумња се да су осумњичени лекари својим пацијентима преписивали лекове од којих би им се погоршало здравствено стање. У питању су лекови који успоравају рад срца. Нако што би се пацијенти пожалили да се осећају лошије, осумњичени би саветовали уградњу пејсмејкера и дефибрилатора.

Прича је постала хорор када се сазнало да су им уграђивали половне кардиолошке уређаје, који су извучени из тела преминулих особа.

Лекари су долазили до новца на два начина. Или су им пацијенти сами нуткали паре како би што пре дошли до пејсмејкера, убеђени да су на корак од смрти, или је из буџета издвајан новац за фиктивне фактуре. Цена новог пејсмејкера износи и по неколико хиљада евра, а дефибрилатора и до 20.000 евра.

Румунски медији преносе сазнања из истраге и наводе да инспектори сумњају да су и мртвозорници некако били умешани у овај скандал. Наиме, извори из тужилаштва наводе да су уређаји узимани искључиво из тела људи који су преминули насилном смрћу. Наиме, тела убијених углавном се шаљу на обдукцију и могуће је извадити нешто из њиховог тела, а да се не изазове сумња.

Претпоставља се да је преварено најмање 170 пацијената, од којих је двоје преминуло. Према европским законима, строго је забрањено поново коришћење дефибрилатора и пејсмејкера.

„Када срце има мање од 40 откуцаја у минути, потребна је кардио стимулација. За дефибрилатора ствари су мало другачије, оно емитује електронски импулс који тера срце да се ресетује“, рекла је кардиолог др Анреди Манта.

Један од лекара који се налази под истрагом, ради у највећој болници у Румунији. Он је раније био под истрагом због сумње да је 2011. године тражио од пацијента мито да би му урадио ангиографију. Полиција сада проверава да ли је сазидао луксузну викендицу од новца који је узео од пацијената.

Румунски медији наводе да полиција проверава документа, како би сазнала ко је и како изградио кућу на обали језера, на заштиченом подручју, где градња није дозвољена.

Градоначелник Мовиленија, где је спорна кућа изграђена, тврди да није издата никаква дозвола за градњу.

Осумњичени лекар је у међувремену приведен и одређен му је притвор до 24 сата. Тражено је продужење притвора до 30 дана.

„Из до сада спроведених доказа у предмету произилази да је окривљени организовао мрежу сачињену од медицинског особља које му је давало имплантабилне кардио-уређаје, вађене и од преминулих пацијената, без поштовања законских одредби и без претходне сагласности лица, пре него што су преминули, нити њихових рођака. Касније је обавио медицинске процедуре за реимплантацију ових уређаја, а да их није регистровао у управи болнице (у недостатку докумената о пореклу) и, сходно томе, без проласка кроз интерни процедурални ток, није било обавештења Министарства здравља о усклађености, нити сертификата, нити исправе о завршеним поступцима стерилизације“, тврде тужиоци.

Извор: Телеграф