Свет

УКРАЈИНА ПОСТАЈЕ ЧЛАНИЦА НАТО!

Ново оглашавање генералног секретара НАТО-а

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ће Украјина „дугорочно“ постати чланица НАТО-а, преносе страни медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Савезници у НАТО-у су се сложили да Украјина постане чланица наше алијансе, али то је истовремено и дугорочна перспектива – рекао је Столтенберг новинарима током посете главном граду Финске Хелсинкију.

Први човек НАТО је рекао да тренутно питање да Украјина остане независна нација суочена са инвазијом Русије.

Столтенберг је говорио и о приступању Шведске и Финске алијанси и истакао да постоји напредак у преговорима са Мађарском и Турском по овом питању, али и додао да не може да каже тачан датум када би Шведска и Финска могле да постану чланице.

– Време је да се ратификује споразум и да им пожелимо добродошлицу као чланицама – рекао је Столтенберг.

Он је рекао да је оптимистичан уочи састанка Турске, Шведске и Финске у Бриселу следеће недеље. Столтенберг је истакао да су Шведска и Финска испуниле свој део договора са Турском, које су биле услов да Ердоган „аминује“ приступ ове две земље алијансци.

– Немамо тачан датум, али надамо се да ће бити што пре – рекао је Столтенберг упитан када ће Шведска и Финска постати пуноправне чланице НАТО.

Финска премијерка Сана Марин пожелела је добродошлицу Столтенбергу на самит са нордијским лидерима у Хелсинкију и рекла да су ситуација у Украјини и чланство Финске и Шведске у НАТО-у главне теме самита.

– Не видимо знакове да Путин мења планове. Он планира још рата, а не мира – рекао је Столтенберг.

 

 

Извор: Ало