Свет

ВОДЕ СЕ ВЕЛИКЕ БИТКЕ! Ево шта ће се десити ако се Украјинци повуку

Освајање овог стратешки важног града Русији би омогућило би много тога

Битка за Бахмут на истоку Украјине траје већ месецима, а због губитака и значаја коју носи, многе је подсетила на чувену Верденску битку из Првог светског рата. Русија је интензивирала гранатирање у областима на истоку Украјине у оквиру концентрисаних напора да заузме још већу територију, али украјински званичници тврде да Москва има проблема са својом офанзивом великих размера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Интензивне борбе воде се око Бахмута на истоку Украјине где се упућују плаћеници из злогласне руске групе Вагнер како би учествовали у бици која је неформално добила назив „рат у рату“, пише Еуронеwс.

Ако Украјина повуче своје снаге из стратешки важног града који руске снаге покушавају да освоје већ дуже од шест месеци, то би Русији отворило пут за напредовање ка већим источним градовима као што су Краматорск и Славјанск. Шеф групе Вагнер Јевгениј Пригожин у недељу је рекао да су његове јединице заузеле место Красна Гора, удаљено пар километара северно од Бахмута.

У гранатирању Никопоља у Дњетропетровској области, према наводима локалног гувернера, погинула је једна особа, а оштећене четири зграде, школа и део водовода. У Харкову, другом по величини украјинском граду, рањене су три особе пошто су три руске ракете С-300 погодиле инфраструктуру, рекао је регионални гуверне Олех Синијехубов.

Украјински председник Владимир Зеленски упозорава да наредних дана следе нови напади, али је позвао Украјинце да остану уједињени пред руском агресијом.

– Данас и јуче имамо још један доказ да заједничкиим радом и међусобном помоћи, Украјинци чине велике ствари – поручио је он.

Борба за Бахмут као Верденска битка
Попут Верденске битке на западном фронту у Француској 1916. године, битка за Бахмут која улази у седми месец је дуга и крвава. Намеће се поређење са Верденском битком која је била најдужа и једна од најзначајнијих и најкрвавијих битака Првог светског рата на Западном фронту између Немачке и Француске.

Победа над градом, сравњеним до темеља, имала би симболичан значај како се бижи годишњица инвазије 24. фебруара, оцењује АФП. Ипак, иако се мртви и рањени износе или чак остављају на бојном пољу, обе стране утвршују своје положаје и доводе све више војника у Бахмут да би променили статус кво.

Док Москва појачава напоре да забележи прву већу победу после месеци пораза, Кијев је одлучан да задржи упориште.

Много симболике
– Ово је класичан проблем као у Првом светском рату – каже Марк Кенсан, високи саветник у Центру за стратешке и међународне студије за АФП. Када је пропао покушај Русије да опколи украјинске снаге, Русија је „наставила да напада“. Чак иако победе то неће значити „ништа у оперативном и стратешком смислу“. Али, признаје, украјинске опције су ограничене.

Британски обавештајци процењују да се руски напад обуставља, али да то није ослабило притисак на Зеленског који тражи више оружја од западних партнера.

– Ако се испоруке оружја убрзају, оружја дугог домета, не само да се нећемо повући из Бахмута, већ ћемо покренути деокупацију Донбаса – рекао је он лидерима ЕУ почетком месеца и додао „Борићемо се све док будемо могли“. Обе стране трпе губитке, али ни Кијев ни Москва не износе тачне бројке, а и једни и други битку описују као најкрвавију од почетка рата.

 

 

Извор: Srbija Danas