Свет

ДОШАО ЈЕ КРАЈ ЗАДАТ ТЕЖАК УДАРАЦ: Повлаче се!

Украјинске снаге забраниле су улазак цивилима и добровољцима у Бахмут (Артјомовск)

Ограничења уласка за цивиле и добровољце у Бахмут са украјинске стране од понедељка могу значити да се украјинске оружане снаге спремају да се повуку из града, пише „Њујорк тајмс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист напомиње да су представници украјинске војске одбацили претпоставку о предстојећој офанзиви. Међутим, како се наводи у чланку, забрана уласка цивилима могла би да значи да се борбе већ воде у деловима града који су раније били релативно безбедни. Конкретно, раније се таквим сматрало подручје на западној обали реке Бахмутке.

Лист истовремено преноси информације руског Министарства одбране да су руске трупе заузеле насеље Красна Гора северно од Бахмута, што, према писању листа, доводи до погоршања стања украјинских снага.

Лист наводи и речи украјинског пуковника Сергеја Череватог, који је изјавио да је ситуација у Бахмуту критична. Међутим, он тврди да је град и даље под контролом Украјине и да још није дошло до прекретнице.

Украјински лист „Клименко тајм“ јавио је 12. фебруара, позивајући се на украјинског команданта са позивним Мађар, да ће од 13. фебруара војска затворити приступ Бахмуту за све цивиле, укључујући и добровољце. У град ће бити могуће ући уз посебне пропуснице. Према његовим речима, сврха забране је да се осигура безбедност цивила.

 

 

Извор: Информер