Свет

ЗЕЛЕНСКИ И ЗАПАД ЋЕ ПОБЕСНЕТИ ЗБОГ ОРБАНОВЕ ИЗЈАВЕ!

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је Владимир Путин неће изгубити рат у Украјини, те да би власти у Кијеву требало да се предају.

– Владимир Путин неће изгубити, а време је на страни Русије – рекао је он за Политико, преноси Раша тудеј.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је додао да Украјина све више личи на Авганистан и претворила се у „неконтролисану рушевину“.

Политико скреће пажњу на то да је Мађарска заузела антизападни став и не препушта се позивима за укидање свега руског: у Будимпешти се на улице постављају билборди против санкција, а у државној опери се поставља „Рат и мир“ Сергеја Прокофјева.

Да та земља не хаје за ставове Запада, показала је и изјава министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта пошто је прокоментарисао изјаву америчког амбасадора у Будимпешти Дејвида Пресмана, који је критиковао мађарске ставове о антируским санкцијама, поручивши му да се не меша у унутрашње послове земље. Сијарто је истакао да је мишљење представника САД „потпуно неважно“, јер Пресман „нема везе“ с унутрашњим политичким процесима у Мађарској, а мешање у њих „није његов посао“. Према његовим речима, „епоха гувернера и регената“ послатих да би интервенисали је завршена. Интересантно је и да је немачки „Велт“ објавио велику анализу рата у Украјини, уз закључак да ће Кијев изгубити. Лист коснтатује да је Запад изневерио украјинског председника Володимира Зеленског и да војна помоћ стиже преспоро, као и да ресурси Русије далеко надмашују украјинске.

„Болно је признати, али победа Украјине сваким даном постаје све мање вероватна“, констатује аутор чланка, и тезу поткрепљује чињеницама: кијевској војсци понестаје људи и материјално-техничких средстава, док су руски ресурси огромни, те да „не чуди што западне дипломате све чешће говоре о примирју“.

„Практично је искључено да Украјина изађе из ове борбе као победник. Посебно ако украјински председник заиста види победу као ослобађање свих окупираних територија, укључујући Крим. Међутим, са данашње тачке гледишта и у садашњим околностима под којима, пре свега, треба разумети недовољну помоћ Запада – то је немогуће. Већ сада је Русија ставила под своју контролу 18 одсто украјинске територије. Већа је вероватноћа да се тај проценат у будућности повећава него смањује“, наводи се у чланку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке