Свет

Американци праве најмоћнији блок, долази до великих промена! ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ

Председник Србије Александар Вучић објаснио је данас да је сукоб у Украјини био очекиван, али да ће тек доћи до великих промена у свету.

„Није то нека велика тајна, могли сте да погледате и у вашој архиви моје изјаве од 25. новембра, када сам био у Сочију код председника Путина. Ја сам тада рекао да очекујем да нам се припрема много тога тешког у свету. Не зато што ми је Путин било шта слично рекао, ја њега довољно добро познајем“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је казао да је разумео шта ће се десити у Украјини и да је само пратио, гледао, слушао и ређао чињенице, и да ће покушати да објасни шта очекује у наредном периоду.

„Мислим да већ у јуну мора да уследи, пошто Украјина неће лако победити у војном смислу, то је готово немогуће, очекујем да ће добити велики замах на европском путу. Мислим да ће бити донете одлуке о хитном почетку преговора и хитном уласку у ЕУ“.

Како је рекао, мисли да ће бити донете одлуке о хитном почињању преговора и уласка у ЕУ, зато што креће такмичење око шефа НАТО-а, као и што САД праве посебан блок који није мали.

„То ће бити Пољска, Балтичке земље и Украјина. Онда ће имати земље које су веће од Франсцуске и које се приближавају Немачкој, то постаје јасно да ће постати најмоћнији у Европи а под директном палицом САД“, рекао је Вучић.

Како рекао доћи ће до промене политичке мапе у Европи.

Вучић је истакао да Србија има све ближе односе и са Мађарском, и да желимо да се позиционирамо као централна земља.

Како је казао, сматра да ће се догодити још много тога и да је видна промена према НР Кини, и да је први пут Урсула фон дер Лајен употребила синтагму „стратешки ривал“, што је амерички термин.

Најбољи резултат

Вучић је истакао да у свему томе треба да гледамо себе, да видимо како ћемо да се позиционирамо и да сачувамо инвестиције.

„Имамо до сада најбољи могући резултат. Привукли смо 693 милиона евра страних директних инвестиција, март је одличан и надам се да ће се тако наставити и да ћемо да отворимо још много фабрика. У јуну отварам фабрику Ханс Грое, много тога треба да се отвори, и да ће допринети расту нашег БДП“, рекао је Вучић.

Војска Србије постаје све снажнија

Вучић је рекао да је његов задатак да проба да сачува земљу од рата, али и да сачува све политичке принципе.

„Хоћу да искористим прилику да позовем 22. све грађане Србије, то ће бити највећа презентација свега онога што Војска Србије има. Приказаћемо све што имамо, биће преко 1500 комада оруђа, све ћете моћи да видите, од Нора, CH 92, CH 95, све што имамо од летелица, ФК3“.

Састанак са Орбаном

Коментаришући састанак са премијером Мађарске, Виктором Орбаном, рекао је да ће направити стратешки савет, да може да се сарађује са Мађарском по више питања.

Како каже, Мађараска је већ сада пети трговински партнер.

„Отворили смо један стратешки дијалог, и очекујем да направимо један нови орган, на састанку где ће бити и Каталин Новак, и ја, и целе Владе. Да направимо један стратешки савет, да сарађујемо и по питању тероризма, војске, да сарађујемо у свим областима. Они су нам сада пети трговински партнер, драматично расте. То говори о великим улагањима“, рекао је Вучић и додао:

„Наши односи су на највишем историјском нивоу. Ми увек волимо да говоримо само о лошим стварима, а ово је једна од фантастичних ствари које нам се дешавају“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92