Свет

ГОРИ ФРАНЦУСКА! Овакве сцене још нисте видели сукоби огромних размера! (ВИДЕО)

Раније данас Влада Француске је одбацила нови захтев синдиката да суспендује и поново размотри нацрт закона о пензији.

Групе маскираних демонстраната данас су на протестима против председника Француске Емануела Макрона и непопуларне пензионе реформе, палиле канте за смеће и бацале каменице на полицију у Паризу, која је одговорила сузавцем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси Ројтерс, до сукоба између демонстраната и полиције дошло је и на улицама Рена, Бордоа, и Тулуза, док су у Нанту паљене банкарске испоставе и аутомобили.

Раније данас Влада Француске је одбацила нови захтев синдиката да суспендује и поново размотри нацрт закона о пензији, којим се подиже старосна граница за пензионисање за две године са 62 на 64, што је разбеснело лидере синдиката и раднике, који су рекли да Влада мора да пронађе излаз из кризе.

Из Владе је саопштено да је “више него вољна“ да разговара са синдикатима, али о другим темама, и поновљено да ће неће мењати став о реформи пензија.

Милиони људи у Француској демонстрирају и штрајкују од средине јануара због противљења закону, а протести су се појачали откако је Влада искористила посебно овлашћење да прогура предлог закона у парламенту без гласања посланика.

Прошле седмице у Паризу су припадници анархистичког “Црног блока“ разбили излоге, демолирали аутобуске станице и опљачкали Мекдоналдсов ресторан, а како наводи Ројтерс, атмосфера на улицама подсећала је на немире виђене у протестима “Жутих прслука“ за време Макроновог првог мандата.

 

Извор: Srbija Danas