Свет

ОДУСТАЛИ ОД ПОМОЋИ УКРАЈИНИ!? Џаба вам помажемо кад су Руси јачи

У Пентагону сматрају да је бесмислено слати Кијеву дронове

Сједињене Америчке Државе не виде смисао у томе да се Украјини шаљу велики извиђачко-ударни дронови МК-9 „репер“ јер немају шансе против руске противваздухопловне одбране (ПВО), изјавио је шеф Пентагона Лојд Остин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Та платформа неће преживети ако покушају да је примене у тој ситуацији“, одговорио је Остин на питање једног сенатора о могућностима да се Украјини предају дронови МК-9.

Председник Уједињеног комитета начелника штабова Марк Мили се сложио са Остином и рекао да дрон неће преживети јер ће га погодити руски ПВО систем.

Он сумња да би дрон МК-9 дао украјинским војницима било какве додатне могућности у поређењу са мањим, бржим и вештијим дроновима које добијају са Запада.

Остин је такође изјавио да према виђењу Пентагона, Украјинцима је сада најпотребнији ПВО, оклопна техника и средства великог домета.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је амерички дрон МК-9 пао у Црно море током оштрог маневрисања. Руски ловци који су подигнути ради пресретања нису били у контакти с њим, нити су употребили оружје. Како је објашњено, 14. марта ујутру амерички дрон МК-9 летео је ка руској граници са искљученим транспондерима, а руски ловци су подигнути у ваздух да би идентификовали уљеза. Услед наглог маневрисања, дрон је изгубио висину и пао у воду, преноси Спутњик.

 

Извор: Ало