Србија

КУЋУ ОД 100 М2 У СРБИЈИ ГРЕЈЕ ЗА 1 € ДНЕВНО! Иван на магнет чак 200 квадрата греје за 15 евра, ево како

Лети хлади и штеди, а ради на принципу обрнутог фрижидера! Стручњак открива да се највише топлоте губи кроз неизолован плафон што значи да струју плаћаш папрено а да ти је хладно док комшија изнад ужива јер му обезбеђујеш подно грејање

БЕОГРАД – Цена енергената ове зиме толико је скочила да су се многи хватали за главу и размишљали како ће да споје чувени 15. октобар са 15. априлом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сва срећа па је ова зима била блага што је ишло на руку свима који немају централно грејање. Најтеже је било онима с котлом на пелет јер је његова цена дословно отишла у небо.

Пошто мука натера човека на све и свашта, многи су потражили алтернативу, али изнедрили и изуме кад је реч о грејању и топлотној енергији.

Оно за шта су се потрошачи интересовали, посебно они с кућама, јесте систем грејања на ваздух и воду који домаћина у кући од 100 квадрата кошта 1 евро дневно.

Реч је о тзв. топлотној пумпи ваздух-вода која на сваки потрошених киловат електричне енергије даје 3 до 4 киловата топлотне што значи да је исто толико пута ефикаснија од ТА пећи или етажног грејања на котао на струју где је размера 1/1 – односно на 1КW струје добија се само 1КW топлотне енергије. То истовремено значи да поменута пумпа 3-4 пута више штеди струју па су и рачуни мањи.

Наиме, уградња топлотних пумпи ваздух-вода представља решење за грејање које је 3-4 пута јефтиније у односу на грејање на струју, а уштеде у потрошњи електричне енергије крећу се и до 75 одсто. Уградња није компликована а цео систем састоји се од два дела и кошта од 2.000 до 7.000-8.000 евра у зависности од величине објекта. Они који га заговарају тврде да сам себе отплати у врло кратком року захваљујући уштеди на рачуну за струју.

Овако спојио климу и радијатор па му топло по цени бокса цигарета

Стручњак чију су причу многи слушали нетремице лепо је објаснио како свој стан од четрдесетак квадрата греје по цени бокса цигарета. Он је исто тако љубитељ топлотних пумпи за које тврди да користе 5 пута мање струје под условом да су квалитетне а то су најчешће јапанске, кинеске не.

Он каже да се више до 50 одсто енергије у стану или кући губи управо преко плафона, а кад имаш изолован плафон – најмање 25 цм кад се гради или 20 цм кад се реновира, уштеда је огромна а у кући је топло.

Сретао је, каже, и људе који спусте плафон због лед расвете а унутра не изолују него оставе шупље и ту се топлота губи.

Сва топлота иде на горе и „цури“ кроз плафон па ти дебело плаћаш рачуне за струју и хладно ти је али зато тако добро грејеш комшију да он фактички има подно грејање и рачун за струју му је смешан. Додаје и да се обавезно треба распитати или погледати спецификације кад се купује стан, а кад се гради кућа да се плафон добро изолује.

Он је за свој стан осмислио посебан систем, узео је измењивач и своју климу на инвертер спојио са радијаторима, па фреон греје ваздух који потом греје воду у радијаторима! У стану од четрдесетак квадрата му је 25,8 степени а месечно плати 2.800 динара струје. У купатилу има подно грејање и сушач пешкира.

Деки се иначе уградњом система грејања и хлађења бави 23 године.

Иван 200 квадрата куће греје на магнет за 15 евра месечно

У радионици познатог славонског иноватора Ивана Јакобовића настао је пре неколико година изум о којем су хрватски медији доста писали, а пажњу је привукао свима који муку муче са високим рачунима за грејање током зимских месеци.

Овај Славонац претходно се прославио постројењем за биодизел са нула посто сумпора док је његов накнадни изум грејања на магнете заинтересовао и програмере из једне српске компаније.

– Хтели смо да направимо неку другу машину, али није испала како смо очекивали па нам је потпуно случајно пало на памет да направимо нешто ново и пробамо да ли грејање на магнете стварно ради – прича за Мондо сувласник компаније који је по занимању програмер.

Грејање на магнет је према његовим речима чак пет пута исплативије.

– Ушли смо у ово из хобија јер имамо две велике куће које грејемо на топлотне пумпе и то одлично функционише, али грејање на магнете је пет пута исплативије – наводи програмер.

Бесплатно грејање на отпадно уље, 500 квадрата хале са 1,2 литра уља

Мајстор је у видео-клипу показао грејање за које су потребне 3 плинске боце од 60 литара с тим што је у средњој боци вода. Он тврди да са 1,2литра на сат прерађеног уља можете да се греје 500 квадрата отвореног простора или хала.

Извор: Курир.рс/Yоутубе