Србија

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! И да вас сними око соколово, не морате платити казну – послужите се овим триком

Од тренутка опажаја од стране контролора, односно проласка “Ока соколовог“, возач, има могућност да у року од пет минута плати паркирање.

“Око соколово” већ дуже време снима и кажњава непрописно паркирана возила по Београду, али и по осталим градовима широм Србије. Ипак, иако је прошло довољно времена, не знају баш сви све о њему. Чак и пре него што се на Београдским улицама појавило “Око соколово” многи возачи су били у проблему када је начин наплате паркирања у питању. Годинама уназад огромна недоумица је била око тога да ли контролори одмах наплаћују казну ако виде да за неко возило није плаћен паркинг или возачи имају пет или чак 15 минута “луфта” док не пошаљу СМС поруку, тркну до трафике, или искористе опцију плаћања преко апликације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево коначног решења из “Паркинг сервиса”: “Од тренутка опажаја од стране контролора, односно проласка “Ока соколовог”, корисник, односно возач, има могућност да у року од пет минута плати паркирање. Конкретно, то значи да ако неко, на пример, паркира и уђе у продавницу или оде до табле да провери у којој је зони или одлази до трафике да допуни кредит или купи е-паркинг сатну карту, и у неком трећем-четвртом минуту, дакле пре истека рока од пет минута, пошаље СМС, плати паркирање преко апликације или е-картом, он неће добити казну, односно електронску дневну карту”, објаснили су још раније из “Паркинг сервиса”.

Међутим, ни ту не престаје дилема око тога како ће “Око соколово”, прецизније људи у њему, знати у ком тренутку је неки возач паркирао аутомобил, односно када почиње да тече тих чувених пет минута.

Систем функционише тако да контролор или систем “Око соколово” пролазе улицом, контролишу таблице и уколико за одређено возило није плаћен паркинг или је истекло временско ограничење у датој зони, систем (на исти начин као и контролор) га “усними” и одмах формира електронску дневну карту (казну). Ипак, она се не издаје до истека рока од пет минута. Уколико у том року, корисник плати паркирање, неће му бити издата електронска дневна карта. Али, ако не плати, електронска дневна карта која је формирана у првом минуту приликом опажаја, аутоматски се издаје и може се проверити на сајту ‘Паркинг сервиса’”, објаснили су детаљно из овог градског предузећа.

То значи да се у теорији може десити да вас “Око соколово” усними истог трена након што сте се паркирали и тада креће да тече тих фамозних пет минута “луфта”, а може да се деси и да вас опази тек накнадно приликом проласка. Међутим, чак и тада остаје тих пет минута форе за плаћање. Подсетимо, многи Срби су много пута до сада покушали да преваре “Око соколово”.

На друштвеним мрежама појавио се видео снимак на коме се види како је возач преправио ознаку на регистарским таблицама. Како су му последње две ознаке “XЦ”, он је “Ц” црном изолир траком преправио у “О” и тако казну пребацио на неког другог који има на крају регистрације “XО”!

VW Passat

Извор: Блиц/Srbija Danas