Србија

Умро је Рајко из „Мој рођак са села“, а мало ко зна да је ова глумица његова ћерка (ФОТО)

Глумац Танасије Узуновић преминуо је у 81. години на Клиници за ургентну медицину ВМА.

Глумац је играо у преко 50 филмова и ТВ драма, а највише се прославио улогом Рајка Малешевића у култној серији „Мој рођак са села“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Танасије је иза себе оставио ћерку Софију, коју је добио у 50. години живота са трећом супругом Миром. Иначе, Софија је кренула очевим стопама и исто се бави глумом.

– Софија је одмалена показивала интересовање за разне ствари и никад нисам озбиљно размишљао о томе да би могла да одабере глуму за животни позив – признаје Танасије. – Лепо је писала, занимала се за књижевност, тежила је за аутентичним изразима у музици. У гимназији је одлазила у “Дадов”, што ми је било веома драго јер сам сматрао да је боље да време проводи у драмској секцији него да се интересује за фолк и ријалитије. Један пријатељ ми је тада рекао: “Она ће бити глумица”. Одговорио сам му да то не долази у обзир, а он је на то само пророчански казао: “Видећеш”. И испоставило се да је био у праву. Кад су је оборили на пријемном на Факултету драмских уметности, рекао сам јој да неке ствари мора да преломи уколико жели да се бави глумом, а она је то желела по сваку цену. Касније је уписала Академију уметности у класи Драгане Варагић. На првој години сам јој скренуо пажњу да у овој професији нема протекције, да сама мора да покаже колико вреди и пронађе свој пут- рекао је раније Узуновић за „Глорију“.

Фото: Јутјуб

Танасије је кћерки говорио да се не прилагођава, већ да буде оно што јесте.

– Објаснио сам јој да је то тежак, мучан и непризнат посао који може да се ради само под једним условом – ако се неизмерно воли. Тренутна ситуација је поражавајућа, али не могу и нећу да јој рушим идеале, као ни да јој дајем лажну наду. Мора много да ради, поготово сад на почетку каријере, а ту је и питање њене селекције, односно одлуке да ли ће се приклонити јефтиним елементима и изражајним моментима, или ће тражити истину, јер глума без истине не може. Глума је емоција, темперамент, машта, интелигенција да се све то скупи, а до уметности је много далеко. И мора да “краде” сценски израз, занатске цаке- рекао је он својевремено.

Извор: Блиц