Србија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ У ФИНИШУ! Вучић се повлачи, а ИМЕ НАСЛЕДНИКА узбуркало јавност!

Фото: Јутјуб

Није искључено ни да у фото-финишу избора за ново руководство СНС „у трку“ уђе и неко из другог ешалона напредњака.

Александар Вучић, највероватније од децембра, кад би требало да буде одржана Изборна скупштина СНС, више неће бити на челу напредњака, а у игри за његовог наследника тренутно, као најозбиљнији кандидати, фигурирају премијерка Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и градоначелник Новог Сада и потпредседник странке Милош Вучевић.

На широј листи потенцијалног новог шефа СНС, како се спекулише у политичким круговима, за сада су и Никола Селаковић, који тренутно обавља функцију генералног секретара председника Србије, Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, али и још једна жена – Јоргованка Табаковић, гувернерка НБС.

Није искључено ни да у фото-финишу избора за ново руководство СНС „у трку“ уђе и неко из другог ешалона напредњака, на пример још неко од актуелних потпредседника странке, попут Миленка Јованова.

Вучић је и у понедељак поручио да не планира да се кандидује на скупштини која би требало да се одржи до краја године:

– Нема сумње да ће следеће године неко други преузети СНС. Мислим да је то најбоља политичка странка, покушаћу да помогнем да победи на парламентарним изборима.

Највише полемике у јавности, али и у самом СНС, отворила је могућност да будући шеф странке буде премијерка Брнабић, која је недавно најавила да жели да узме чланску карту напредњака.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да сумња да ће Брнабићева бити први Вучићев пик:

– Она је у СНС прихваћена као технократа, не верујем да је доживљавају идеолошки блиском. Мислим да код избора новог председника може да буде и великих изненађења. Вучић жели да „створи“ неког ко би могао да га наследи после другог председничког мандата, на који ће сигурно ићи. За сада ту има више ривалских играча, али нико ту није оно што је Вучић био код Томислава Николића. Вучић тренутно нема таквог играча и човека таквог реномеа. Мислим да ће он сад постепено стварати неког ко би сутра могао да буде наследник, али то захтева вишегодишњи рад јер је за сада Вучићев ауторитет неприкосновен.

И аналитичар Брано Радун сматра да ће на чело СНС доћи неко ко је ветеран напредњака и кога странка доживљава као „свог“:

– „Типујем“ на неког од људи из врха странке, на пример неког од потпредседника или неког ко обавља неку другу важну страначку функцију и ко је део најужег Вучићевог тима.

Напредњаци против одласка

Међу високим функционерима СНС постоји јединствен став да Вучић не треба да напушта кормило странке. Марко Ђурић у понедељак је поручио да је Вучић камен темељац напредњака и да ужива подршку сваког члана те странке, која не жели да разматра опцију његовог одласка са места председника:

– Не желим да размишљам у другом правцу осим да наставимо заједно да се боримо и да радимо оно што смо радили од 2008. – рекао је Ђурић.

 

Извор: Новости.рс