Регион Србија

ИНЦИДЕНТ НА ЈАХОРИНИ! Председник Албаније кренуо да позива земље да признају Косово! Ана ћутала а онда с њим ОБРИСАЛА ПАТОС!

Дводневним самитом Процеса сарадње у југоисточној европи (СЕЕЦП), који се одржава на Јахорини и у Сарајеву, БиХ завршава једногодишње председавање.

Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је данас на излагање албанског председника Иљира Мете на Јахорини, и поручила му да Процес сарадње у Југоисточној Европи (ПСЈИЕ) не препознаје такозвану Републику Косово и да нема места провокацијама.

Loading...

Мета, који се обратио на планарној седници пре српске премијерке, позвао је БиХ да препозна “реалност да је Косово независна и суверена земља”. Он је рекао да су представници Косова, који преузимају председавање овим Процесом, зато “били приморани да не учествују на овом самиту”.

“Како да се претварамо да имамо успешну регионалну сарадњу ако неки учесници у ПСЈИЕ све раде како би искључили неке државе од могућности да имају користи од регионалних иницијатива”, критиковао је Мета.

На то је Брнабић узвратила да оквир ПСЈИЕ не препознаје такозвану Републику Косово, као ни домаћини, Босна и Херцеговина, те да је дипломатски пристојно и у реду да се то поштује. И не само то, већ на Самиту, поред домаћина формата састанка, учествују земље које не препознају Косово – Румунија, Грчка, Молдавија, истакла је Брнабић.

– Предлажем да се држимо оквира који је постављен у окривру Процеса сарадње и зарад регионалне стабилности и сарадње, као и поштовања једних према другима и да не користимо провокације какве је користио Мета – апеловала је Брнабић.

Како је рекла, и њој је жао што представници Пришитне данас нису на скупу, али да то показује како Приштина у овом тренутку гледа на регионалну сарадњу.

– Ово је само последњи корак у низу које Приштина повлачи најмање од новембра прошле године, а којим свима дају до знања колико јој је стало до регионалног повезивања и сарадње – закључила је Брнабић.

 

Извор: Ало.рс/ Тањуг

Loading...
loading...
loading...