Свет

ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА УКРАЈИНУ: Руси им оборили 12 авиона

Украјинско ратно ваздухопловство наставља да трпи велике губитке, само 6. марта руске трупе су обориле Су-27, ловце МиГ-29 и хеликоптер Ми-8.

Од почетка месеца уништено је укупно 12 непријатељских авиона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ваздушни дуели нам омогућавају да победимо у новим навођеним пројектилима ваздух-ваздух и борбеним тактикама развијеним током специјалне војне операције“, сматрају руски експерти које цитира Известија.

„Истовремено, авијација активно подржава офанзивна дејства руских јединица у неколико праваца“, додаје се.

Најжешће борбе се сада воде у рејону Угледара.

Дописници Известија обишли су предње положаје и видели како су маринци 155. бригаде Пацифичке флоте упали у град. Како наводи агенција, само од почетка марта руско ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана уништиле су 12 летелица, шест авиона и шест хеликоптера.

Већина победа, чак осам, припала је руским пилотима. Пилоти украјинског ратног ваздухопловства не могу се похвалити успесима у ваздушним борбама.

За то време, Ваздухопловство Украјине изгубило је три бомбардера Су-24, ловца Су-27 и МиГ-29 и шест хеликоптера Ми-8.

„Последњих година развијене су нове ракете ваздух-ваздух кратког, средњег и дугог домета које су испоручене Ваздухопловству. Захваљујући савременим технологијама, оне су постале далеко прецизније, а добиле су и нове главе за самовођење. Модерне руске ракете дугог домета шаљу се у област у којој је примећена непријатељска летелица или хеликоптер, а затим „закључавају“ и уништавају циљ“, рекао је Алексеј Леонков, војни експерт „Известије“.

Извор: BULGARIANMILITARY/M.S