Свет

АМЕРИКА ШАЉЕ ВОЈСКУ! Желе да реше проблем у ОВОЈ држави

Све већи број америчких политичара из Републиканске партије предлаже слање трупа у Мексико ради борбе против наркокартела, пише лист Политико.

Како се наводи, спремност неких републиканаца да отворено подрже идеју употребе војске у Мексику указује на незадовољство миграцијом и високом стопом смртности од дроге. У 2021. године, скоро 71.000 Американаца умрло је од предозирања фентанилом, синтетичким опијатом, прокријумчареним из Мексика, наводи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Законодавци Ден Креншо и Мајкл Волц предложили су ове године да се одобри употреба војне силе против наркокартела у Мексику, док је бивши шеф Беле куће Доналд Трамп размишљао током свог мандата о слању специјалних снага или вођењу сајбер рата против вођа картела.

Али политичари из Демократске странке противе се таквим иницијативама.

Америчка царина и погранична служба запленили су више од 6,5 тона фентанила у 2022. години, што је 31 одсто више него 2021. године, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту Беле куће.

Министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард рекао је 11. марта да велика потражња за дрогом у Сједињеним Државама, као и продаја оружја у Мексику, изазивају повећање активност нарко картела.

Латиноамерички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор такође је у марту осудио позиве америчких законодаваца за употребом америчких снага у борби против нарко-картела на територији Мексика.

 

 

Извор: Srbija Danas