Свет

ЕВО ШТА ПИШЕ У ОПТУЖНИЦИ! За ово се терети Трамп, иде у затвор?

Фото: Јутјуб

Следеће рочиште заказано је за 4. децембар.

Бивши амерички председник Доналд Трамп изјаснио се да није крив по 34 тачке оптужнице која га терети за фалсификовање пословних докумената после истраге о новцу који је плаћен порно звезди Сторми Данијелс за дискрецију у вези са њиховим односом, преносе амерички медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У оптужници, која је отпечаћена после Трамповог изјашњавања, тврди се да је бивши председник био умешан у заверу за подривање интегритета избора 2016. године.

Тужиоци тврде да је Трамп био дио незаконитог плана да се сузбију негативне информације – укључујући и нелегалну исплату 130.000 долара – које би нанеле штету његовој кампањи, преноси Глас Америке.

„Доналд Трамп је оптужен за фалсификовање њујоршких пословних докумената да би сакрио штетне информације и нелегалну активност од америчких бирача пре и после избора 2016. године. Током избора, Трамп и други су реализовали план да идентификују, купе и сакрију негативне информације о њему и побољшају његове шансе за избор. Трамп је затим уложио велике напоре да сакрије своје понашање, што је довело до уношења десетина лажних књижења у пословним документима да би се сакрила криминална активност, укључујући покушаје да се прерше државни и федерални изборни закони“, наводи се у саопштењу из канцеларије окружног тужиоца Алвина Брега.

Такође се наводи да је Трамп починио кривично дело фалсификовања пословних докумената делом и да би „промовисао своју кандидатуру“.

Трамп је стигао у суд на Менхетну око 2 сата поподне по локалном времену, и предао се њујоршким властима, а након узимања отисака прстију, без обраћања новинарима, ушао је у судницу где се пред судијом Хуаном Мерчаном изјаснио о оптужници коју је против њега поднело њујоршко тужилаштво.

„Нисам крив“, изјавио је 76-годишњи бивши председник који је седео у судници окружен својим адвокатима. Трамп није показао много емоција приликом уласка у судницу, нити нешто раније, када је махнуо својим присталицама окупљеним испред суднице.

Доналд Трамп је тако и званично постао први амерички председник против кога је подигнута оптужница.

Следеће рочиште на које Трамп мора да се појави лично заказано за 4. децембар у Њујорку.

 

 

Извор: Република