Свет

ПУТИН СЕ ПЛАШИ, ПАРАНОИЧАН ЈЕ! Из службе за заштиту председника откривају: Нема ни…

Владимир Путин је толико параноичан у погледу своје личне безбедности – открива бивши службеник заштите руског председника.

Службеник који је радио у служби заштите Владимира Путина пребегао је из Русије, означивши „деспота из Кремља ратним злочинцем“ због његове инвазије на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Глеб Каракулов (35) је капетан у Федералној гардијској служби, познатој као ФГС или ФСО, који је побегао из Русије на сигурно преко Истанбула.

Сада је у једном интервјуу открио да је Путин толико параноичан у погледу своје личне безбедности, покушаја атентата и здравља и да се одлучује да остане „у свом бункеру“ радије него да редовно путује широм земље као некада.

Каракулов је додао да се руски деспот „смртно плаши“ ковида и да је у изолацији већ четврту годину, те да никада не користи мобилни телефон из страха да га Запад не прислушкује – уместо тога са собом носи специјалну кутију за комуникацију.

Независни медији у досијеу – који су открили сведочење Каракулова – тврде да је он до сада највише рангирани пребегли службеник из Путиновог непосредног безбедносног круга.

Каракулов, инжењер који је радио у ФГС-у од 2009. године, имао је приступ Путиновим личним комуникацијама, пише Досије.

Официр за заштиту је наводно био одговоран за раније цурење информација о Путиновом оклопном возу, за који се претпоставља да је користио на својим све ређим путовањима широм Русије из страха да би његов председнички авион могао да буде оборен са неба.

У процурелим документима се наводи да је воз камуфлиран у сиво и црвено да изгледа као руски нормални путнички воз, чинећи га визуелно готово неразлучивим од осталих.

Путинову параноју показује и то што никада не користи мобилни телефон.

– Мислим, за све године службе, нисам га ни једном видео са мобилним телефоном – рекао је Каракулов.

Руски лидер је толико забринут због прислушкивања Запада да са собом носи посебну кутију на инострана путовања како би спречио да његови тајни разговори процуре.

– Са Путином… он не користи интернет или мобилни телефон. Он добија информације само из најближег круга, што значи да живи у информационом вакууму – рекао је Каракулов.

То значи да се његово знање о догађајима филтрира преко тајних служби – и онога што гледа на руској телевизији коју контролише држава.

Западни аналитичари већ дуго сумњају да Путин није добијао тачне извештаје од својих генерала и других у његовом блиском кругу о ситуацији на терену у Украјини, а то се догађало због страха од његовог гнева када би требало да му саопште лоше вести.

То показују и његови „чувари“, који га, каже Каракулов, „зову газда, обожавају га на сваки начин и само тако говоре о њему“.

Упитан да ли је Путин увек у „изолацији“, Каракулов је одговорио:

– Да, јесте. Још увек имамо председника у самоизолацији. Морамо да поштујемо строги карантин две недеље пре било ког догађаја, чак и оних који трају 15 до 20 минута.

– Постоји група запослених који су рашчишћени – који су прошли овај двонедељни карантин. Они се сматрају „чистима“ и могу да раде у истој просторији као Путин.

Међутим, упитан о гласинама да је Путин неизлечиво болестан, чинило се да није знао за веродостојне информације да је диктатор имао или још увек има рак.

– То није било нешто о чему су моје колеге расправљале – рекао је он Досијеу.

– Ако има било каквих здравствених проблема, они морају бити због његових година. Па, вероватно их има. Али то није ништа превише озбиљно, претпостављам.

Додао је: „Могу да вам кажем да сам са њим ишао на многа пословна путовања, а он је ишао на многа путовања пре 2020. После тога је остао у свом бункеру и можда је имао само једно, максимално три пословна путовања годишње.

– С обзиром да је било много пословних путовања, само једно или два су отказана због његовог здравља.

Гласине о погоршању здравља, менталног стања и нестабилне позиције руског председника у Кремљу кружиле су много пре него што је наредио илегалну инвазију на Украјину 24. фебруара 2022.

У последњих годину дана, гласине су се само интензивирале јер се чини да је рат узео данак на председника, кога се често види на видео снимцима које Русија објављује како се држи за сто да би се смирио и како неспретно пребацује ногама.

Неки извештаји сугеришу да има рак или Паркинсонову болест.

Поред извештаја о Путоновом здрављу, чинило се да Каракулов није знао за Путинов приватни живот са гимнастичарком Алином Кабаевом (39) и њиховом малом децом.

Али он је потврдио да Путин има палату на врху литице вредну милијарду фунти у Геленџику на Црном мору и приватну јахту Шехерезада, како су раније открили руски независни медији.

Сматра се да су извештаји о „деспотовом“ екстравагантном богатству и његовом тајном љубавнику – за које се верује да су скривени од очију јавности – разбеснели Путина, који себе назива херојем народа Русије, где је животни стандард низак.

Нејасно је где је пребегли службеник сада, али се претпоставља да је на Западу.

Он је упутио апел другим официрима да изнесу доказе о Путину као „ратном злочинцу“.

– Желео бих да се обратим руским официрима, укључујући официре ФГС – рекао је он.

– Имате информације које се не емитују на телевизији. Видео сам само мали део тога. Дођите, подржите ме са још доказа. Ви ћете помоћи нашим грађанима да сазнају истину.

– Сигуран сам да сте и раније имали питања о поступцима Главног команданта, али вас је заклетва приморала да не питате њих и да несметано извршавате његова наређења.

– Међутим, оно што се сада дешава са ратом у Украјини је изван ње, пркоси разуму. Не смете следити злочиначка наређења и служити овом ратном злочинцу Владимиру Путину. И сматрам га ратним злочинцем – рекао је.

Каракулов је рекао да је инвазија на Украјину „једноставно ван разума“.

– Употребљавају се вишеструки ракетни бацачи, погађају се стамбени објекти и критична инфраструктура.

– Колико је безимених жртава овог рата, колико је деце? Колико је још таквих жртава потребно пре него што престанете да трпите?

Прошлог месеца Међународни кривични суд (МКС) оптужио је Путина за ратне злочине. Оптужен је за незакониту депортацију деце из Украјине у Русију.

Огромне количине доказа показују да су руске снаге прекршиле и неколико других закона које су поставиле Уједињене нације.

Каракулов је позвао оне који су још у Путиновој служби безбедности:

– Морате да престанете да следите ова кривична наређења. Службеници ФГС (ФСО) су стално око председника. Можете само ући и показати да је ово злочин.

– На вама је да врло брзо зауставите ово лудило. Волео бих да то урадите јер би то спасило многе животе.

У поруци руском народу рекао је: „Наш председник је изгубио везу са светом. Последњих неколико година живи у информативној чаури, а већину времена проводи у својим резиденцијама, које медији врло прикладно називају бункерима. Оно што се сада дешава у Украјини, сва ова разарања, овај агресијски рат, тероризам и геноцид над украјинским народом – нема друге речи за то – све је то кривично дело. Наш председник је постао ратни злочинац.“

 

Извор: Република