Свет

ОПАСНОСТ ГРАЂАНИ СКЛОНИТЕ СЕ! Ова држава испалила пројектил

Северна Кореја је у четвртак испалила пројектил, саопштили су Јужна Кореја и Јапан, што је изазвало упозорење за неке јапанске становнике да се склоне.

Јапанска влада упозорила је становнике најсевернијег главног острва Хокаидо да се одмах заклоне, рекавши да ће пројектил вероватно пасти у близини острва око 8 сати ујутро по јапанском времену (23:00 ГМТ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Балистичка ракета је лансирана са источне обале Корејског полуострва, саопштио је Здружени генералштаб Јужне Кореје.

Лансирање је уследило два дана након што је севернокорејски државни медији КЦНА известили да је лидер Ким Џонг Ун позвао на јачање одвраћања од рата у земљи на „практичнији и офанзивнији“ начин како би се супротставио ономе што је назвао потезима агресије Сједињених Држава.

Северна Кореја је критиковала недавну серију заједничких војних вежби између САД и Јужне Кореје као ескалацију тензија, појачавајући своје тестове наоружања последњих месеци.

Упозорење о евакуацији ипак повучено, али није грешка?
Систем је издао упозорење о евакуацији нешто пре 8 сати ујутру по локалном времену, али га је укинуо убрзо након тога, рекавши да је „погрешно“ предвидео да ће пројектил пасти у близини острва.

Међутим, јапанска влада је касније рекла да је упозорење о хитној евакуацији – које је издала и касније повукла – било прикладно и да није направљено грешком.

Јапанска обалска стража саопштила је да је пројектил пао у море источно од Северне Кореје. Министар одбране Јасуказу Хамада рекао је новинарима да пројектил није пао на јапанску територију или искључиву економску зону.

Раније је становницима Хокаида наређено да се „одмах евакуишу“ и потраже склониште у згради или под земљом, уз упозорење да се очекује да ће пројектил слетјети око 8 сати ујутро.

Званичници локалне владе на Хокаиду су касније рекли да „не постоји могућност“ да пројектил погоди острво.

 

Извор: Б92