Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Европи прети тотални „хаос“, стигло упозорење

Суше и топлотни таласи узрокују велику промену на европским шумама.

Научници због оскудног снега на Алпима, високе температуре за ово доба године и распрострањеног недостатка кише брину да би друго лето заредом могло да буде сушно широм Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европске шуме задобијају браон боју током летњих месеци због суша и топлотних таласа, пише „Јуроњуз“.

Прошле године је било погођено 37 одсто медитеранских и централноевропских шума, показала је нова студија.

Истраживачи Универзитета ЕТХ Цирих и швајцарског Федералног института за истраживање шума, снега и пејсажа (WSL) испитивали су овај феномен током протекле 21 године.

Резултати, објављени у журналу „Биогеонауке“, показују да се „летње браон шуме“ шире Европом.

Проблеми све већи

Иако је суша играла централну улогу у томе, њене последице нису биле непосредне. Чести периоди високих температуре током најмање две године у умереним зонама такође су имали значајан утицај.

Медитеран пати од летњег потамњивања шума од раних 2000-их, а последњих година проблем се проширио на шуме умереног појаса у централној Европи. Након најтоплијег забележеног лета 2022. Европа је искусила најопсежније тамњење до сада, са више од трећине шума погођених у тим регионима.

Смањено зеленило знак је смањене виталности и повећаног стреса у шумама. Такође указује на њихово одумирање, наводи „Јуроњуз“.

Нова суша?

А Европи прети још једно, екстремно сушно лето. Научници упозоравају да би Европа могла да се суочи са сушама какве су погодиле континент прошлог лета, преноси РТС.

У посебном извештају о суши у Европи у марту, Европска опсерваторија за сушу (ЕДО) упозорила је да су услови при крају зиме били слични оним из истог периода прошле године.

Прошлог лета екстремна суша погодила је подручја широм континента, реке у Немачкој смањиле су се због сувог времена, жестоки пожари опустошили су делове Шпаније, италијански хидроенергетски резервоари су ослабљени, а усеви у Француској спржени.

После сиромашне зимске сезоне на Алпима, због које су поједини хотели затварани, а машине за прављење снега радиле готово без прекида, тело Европске уније за сушу саопштило је да сада постоји „висок ризик“ од несташице воде овог пролећа.

„Пролеће ће бити топлије од просека“

Сушно време није било ограничено само на планине, већ је ове зиме захватило већи део континента, са знацима суше која се већ шири у областима Француске, Шпаније и северне Италије, наводи Европска опсерваторија за сушу (ЕДО).

„Неки делови Европе се нису у потпуности опоравили од прошлогодишње суше, а поновни улазак у такве услове или њихов наставак може појачати удар и имати каскадни ефекат“, упозорио је Андреа Торети, виши научник у ЕДО, који је задужен за податке о суши.

Комбиновани индикатор суше, који користи Европска опсерваторија за сушу, показао је да су услови за сушу распрострањени чак у земљама за које сушно време уопште није карактеристично као што су Велика Британија, Ирска и Швајцарска.

Према прогнозама, пролеће у Европи биће топлије од просека, што значи да су потребни одговарајући планови за коришћење воде да би се континент носио са годишњим добом са високим ризиком да буде критично за водне ресурсе, наводи се.

Снег на Алпима далеко испод просека

Количина смрзнуте воде у Алпима сада је чак нижа него у ово доба прошле године, саопштили су из ЕДО, што значи „озбиљан“ пад количине воде која ће се слити у оближње реке када се снег отопи.

Количина снега ове године најмања је од 2011. у Италији, а у Швајцарској чак од 1998. и научници су забринути да суша изазвана климатском кризом погађа јаче и брже него што су предвиђали.

„Пре само неколико година проценили смо да би екстремна суша која се понавља, попут оне коју смо видели прошле године, постала уобичајена појава средином века по најпесимистичнијим сценаријима“, рекао је Торети, додајући да делује да смо се томе већ примакли јер су сушне биле 2018. па 2022, а поново нас то чека и ове године.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС/Euronews

Ознаке