Свет

УДАРНО: ДОГОВОРЕН ЈЕ ПРЕКИД ВАТРЕ!

После интензивних преговора у претходних 48 сати, Суданске оружане снаге (САФ) и Снаге за брзу подршку (РСФ) договориле су да се синоћ од поноћи успостави 72-часовни прекид ватре, изјавио је јуче увече амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Како је саопштио Стејт департмент, Блинкен је истакао да су САД апеловале на две зараћене стране да у потпуности поштују предстојећи прекид ватре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Блинкен је додао и да ће САД, како би подржале трајни престанак сукоба, координирати са регионалним и међународним партнерима, као и са суданским партнерима из сектора цивилног друштва, са циљем да се створи комитет који ће надгледати преговоре, закључивање и спровођење сталног прекида непријатељстава и хуманитарног споразума у Судану.

Блинкен је додао да ће САД наставити да раде са странама у Судану и партнерима на заједничком циљу повратка цивилне владе у тој земљи, додаје се у саопштењу Стејт департмента.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемедти, његовог заменика у том савету и начелника РСФ.

Оружана борба за власт довела је до тешког бомбардовања суданске престонице Картума, са стотинама погинулих и хиљадама повређених.

 

Извор: Курир