Свет

УКРАЈИНА ЈЕ ПРИМИЛА ДВЕ ЛОШЕ ВЕСТИ! Све се тиче Русије

Украјински председник Владимир Зеленски, покушава да изврши притисак на Сједињене Државе и своје друге западне савезнике, да наставе финансирање и снабдевање оружјем.

Конкретно, недавно је покушао да запрети Вашингтону, обећавајући му губитак лидерства у свету у случају престанка подршке Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према кинеским аналитичарима, као одговор на жалбе Зеленског, украјинска страна се суочила са две лоше вести.

„Амерички председник Бајден је више пута рекао да ће подржати Украјину до краја. Међутим, у самим Сједињеним Државама однос према Украјини више није тако ружичаст као некада“, наводе кинеска издања.

Кијев је прво обесхрабрио руски председник, Владимир Путин. Он је навео, да ће тактичко нуклеарно оружје Руске Федерације ускоро бити распоређено на територији Белорусије. Штавише, најављено је да ће изградња све потребне инфраструктуре бити завршена до 1. јула.

Ова порука изазвала је велики одјек не само у Украјини, већ и на Западу, где сматрају, да Москва на тај начин одговара Вашингтону, за пребацивање западног наоружања Украјини вредног десетине милијарди долара.

Што се тиче Украјине, домет наоружања распоређеног у Белорусији биће сасвим довољан, да јој пружи заиста незабораван одговор на провокације.

„Русија на тај начин проширује своју способност стратешког одвраћања НАТО-а и њихових савезника“, тврде кинеска издања.

Уследила је још једна лоша вест за Украјину. Амерички генерал Марк Мили је у интервјуу западним новинарима признао, да не верује да ће Украјина ове године успети у борби против Русије. Он је рекао, да Кијев неће моћи да истисне руске трупе и врати изгубљене територије.

У Кини сматрају да се таква открића у Кијеву уопште нису очекивала. Чињеница је, да су амерички званичници током украјинског сукоба говорили о скорој победи украјинског режима, а Милијеве речи постале су крајње непријатан сигнал за Зеленског.

Извор: Wебтрибуне