Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ МУЧЕНИЦУ АКИЛИНУ: Овим речима се помолите светитељки чије су мошти чудотворне

Српска православна црква и њени верници данас славе Свету мученицу Акилину, којој је приписују многа чуда.

Света мученица Акилина у раном детињству заинтересовала се за веру и православље, а већ од седме године била је упућена у прави хришћански живот. Са десет је проповедала о Исусу Христу својим другарицама и ближњима, а сви су примећивали колико је била пуна благодети Светог Духа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према предању, је рођена је у граду Вивлосу од хришћанских родитеља. Отац јој се звао Евтолмије. А о хришћанству је почео да је подучава Евталије, епископ Вивлоса. У доби од 12 године почела је увелико да шири православље.

Када је почело Диоклецијаново гоњење, неко достави Акилину царском намеснику Волусијану, звероподобном човеку. Волусијан нареди најпре да је шибају, потом да јој усијану шипку прободу кроз уши и мозак. До последњег часа девица Акилина слободно и јавно исповедаше Христа Господа, а када јој мозак и крв почеше тећи из главе, она паде као мртва.

Намесник, мислећи да је Акилина заиста мртва, нареди да је изнесу ван града и баце на ђубриште, да јој тело пси изједу. Али, ноћу јави јој се анђео Божји и рече јој: „Устани, буди здрава!“ И девица устаде, и би здрава, и дуго дуго се молила Богу, молећи га да јој не ускрати довршити мученички подвиг. „Иди, биће ти, како молиш!“ чуо се глас с неба. И Акилина пође у град.

Капија градска сама се пред њом отвори, и она дође и уђе, слично духу, у двор намесников и јави се намеснику пред постељом његовом. Намесник беше обузет ужасом, видећи живу девицу, за коју је мислио да је мртва.

Сутрадан, по његовој наредби, џелати су извели Акилину, да је посеку мачем. Пред посечење, девица се на коленима помоли Богу и предаде дух свој. Џелат јој одсече главу.

Њене мошти исцелиле су многе болеснике. Имала је 12 година када је страдала 293. године.

Молитва светој мученици Акилини:

„Овчица Твоја Исусе, Акилина, зове силним гласом: „Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.“ Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.“ Амин

Извор: Курир.рс