Србија

ИЗВРШИТЕЉ ДОШАО СА ПОЛИЦИЈОМ ДА ИСЕЛИ ЦЕЛУ ЗГРАДУ: Станари им стали на пут

За 11 часова испред зграде на Врачару, у Јужном Булевару 90, било је најављено је спровођење извршења одузимања целе зграде, у којој живи чак 13 породица, али је оно одложено. Станари тврде да је најављено извршење одузимања целе зграде противно судској одлуци.

Како јавља репортер „Блица“ са лица места, испред зграде су се током пре поднева окупили станари, али и грађани, а на лицу места били су и припадници полиције. Извршитељка је у пратњи тројице полицајаца дошла на ову адресу, али се од исељења одустало, за сада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Станари и даље стрепе за своју судбину, јер није познато шта ће се даље дешавати.

Станари уплашени, ноћима не спавају

Станарка зграде Милица Живић, казала је за „Блиц“ да су веома уплашени, да ноћима не спавају, те да је здравље целе породице нарушено.

– Син ми је остао горе да плаче, није хтео са мном да сиђе, нисам могла да га поведем, види да се нешто дешава, новинари су дошли да нас сликају са децом. Врло смо уплашени и забринути шта ће бити – рекла је она.

На питање шта очекује да ће бити следећег пута, казала је да се „врло плаши следећег пута“, те да мисли да ће бити „много ригорозније“. Према њеним речима, „они су заиста немилосрдни, немају обзира да ли неко има децу“.

Казала је и да су је данас избацили из стана, не би имала где да оде. „Вероватно бих могла да прострем нешто испред зграде и ту да легнем. Са децом не знам где бих и шта бих“, рекла је Живић.

Председник кућног савета Марко Живић рекао је за Н1 да је извршитељка обећала да ће „доћи са већом групом полицајаца идући пут“.

– Спремни су животима да бране своје домове, видели сте колико нас се окупило, у нашем уговору ниједном не пише да постоји хипотека – каже он.

„Већ три пута пресуђено у корист станара“

Адвокат једног од станара Ђорђе Васојевић појаснио је за „Блиц“ да је већ три пута „пресуђена ствар у корист станара“, те да суд није требало ни да води поступак, на основу већ пресуђене ствари.

– Банка је три спора изгубила и онда је продала своја потраживања за 60.000 евра и онда се јавља извршни поверилац Марко Михаљчић који хоће од дуга од 60.00 евра да спроведе извршење на 12 станова. Сад је исказан приговор на задњу пресуду где се чека одлука суда и извршитељ је само требало да обустави поступак до коначне одлуке суда или привремене мере. Ако би суд одлучио у корист, у овом случају повериоца онда наставља извршење, ако донесе пресуду у корист станара, она обуставља извршење – казао је Васојевић.

Оцењује да је у питању „класична превара“, јер је, како каже, и несразмерно – „станови вреде 2-3 милиона евра“.

– Сада је исказан приговор трећег лица, зато што станари нису били уопште упућени да се води поступак. Очекује од суда да донесе одлуку где се обуставља извршење јавног извршитеља Светлане Манић до окончања поступка. Од извршитељке смо тражили да тренутно обустави извршење до одлуке суда који ће донети меру о обустави извршења. Она није хтела, а није хтела ни данас да разговара са нама уопште, обавила је свој део посла због којег је дошла у присуству полиције, окренула се и отишла – тврди Васојевић.

Такође, репортерки Блица је дао на увид купопродајни уговор његовог клијента, где пише да је власник некретнине од 38 квадрата, а у закључку јавне извршитељке, у који је репортерка такође имала увид, се наводи да његов брањеник поседује некретнину од 67 квадрата.

„То уопште није предметни стан где је она донела закључак да спроведе извршење. То је лаички речено – отимачина“, сматра Васојевић.

Премовић: „Овде се ради о савршеном злочину“

Један од инвеститора и станара Слободан Премовић рекао је пре него што је извршитељка дошла, да се „пре медија обратио и председнику, премијерки и министрима правде и полиције“.

– Нико ми није дао одговор, на овај начин се морам обратити грађанима, овде се ради о савршеном злочину – рекао је он испред зграде, преноси Н1.

Тврди да проблем датира од 2013. године.

– Када смо на случајан начин дознали, једна од инвеститора је на кућну адресу добила успостављање хипотеке. Фалсификоване су нам личне карте, пуномоћја, подигли кредит од 1.250.000 евра. Станари се усељавају од 2016, 2017. године. Имамо правоснажну пресуду Привредног суда да поменута фирма нема имовину у овој згради. Суд је ту пресуду игнорисао. Процес је у току, суђење за утврђивање фалсификата и ништавост – рекао је он, а пренео Н1.

„Док се не укњижи некретнина, људи су плен превараната“

Испред зграде су такође били чланови организације „Кров над главом“, а њихов члан Иван Златић казао је за „Блиц“ да су овакве ситуације веома честе, те да ово није никакав преседан.

– Када људи решавају стамбено питање, од ситуације када купе стан па до књижења су правно потпуно незаштићени. Изложени су разним преварама, као што се десило овде. Они су поштено платили станове и људи ту живе и да се на крају појави неко ко каже „То је заправо грађевински предузимач испоставио хипотеку и мораш да изађеш напоље“.

Сматра да је то системски проблем и да се зато такве ситуације врло често догађају.

– Док се не укњиже, они су плен превараната. Имали смо читаве зграде на Миријеву, цело насеље у Барајеву које је изградио преварант, побегао је и ником ништа није платио и на крају се извршење на људима који су од њега куповали станове – каже Златић за „Блиц“.

Нагласио је да треба између себе „да се гањају“ дужник и поверилац, и упитао зашто преко домова људи који су их уредно платили.

Извор: Блиц