Русија

ПРИГОЖИН КАПИТУЛИРАО: Група Вагнер се враћа у базе

Шеф паравојне групе „Вагнер“, Јевгениј Пригожин, потврдио је данас да ће његове трупе зауставити кретање ка Москви „како се не би пролила руска крв“. Како преноси Скај њуз, Пригожин је на апликацији Телеграм објавио аудио поруку у којој потврђује да се његови борци враћају у своје базе.

– Хтели су да расформирају војну компанију Вагнер. Ми смо кренули у марш правде 23. јуна. За 24 сата стигли смо на 200 километара од Москве. За то време нисмо пролили ниједну кап крви наших бораца. Сада је дошао тренутак када би могло доћи до тога да се пролије крв. Прихватам одговорност за то што ће се руска крв пролити на једној од страна, зато окрећемо наше трупе и враћамо се у супротном смеру, у теренске логоре, према плану – рекао је Пригожин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходно је саопштено да је белоруски председник Александар Лукашенко телефоном разговарао са Пригожином који је прихватио предлог да заустави кретање својих бораца на територији Русије и предузме кораке за деескалацију тензија.

Из прес службе председника Белорусије навели су да у овом тренутку постоји нацрт прихватљиве опције са „Вагнером“ за решавање ситуације, која подразумева безбедносне гаранције за његове борце, преносе РИА Новости.

Разговор обављен уз Путинову сагласност

Како се наводи, разговор је обављен уз сагласност председника Русије Владимира Путина.

Додаје се да су преговори трајали читавог дана и да је резултат тога “споразум о неприхватљивости покретања крвавог масакра на територији Русије“.

Федерална служба безбедности Русије покренула је поступак против Пригожина због побуне.

Руски председник Владимир Путин поручио је да су сви који су подигли оружје против војске издајници и да ће предузети одлучне акције против њих.

Москва побуну сматра покушајем државног удара, добро осмишљеног уз учешће страних стручњака.

У току ноћи је група Вагнер заузела град Ростов на Дону.

Извор: Танјуг