Србија

Да ли ће у Србији бити уведена ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА?

Србију је почетком недеље запљуснуо тропски талас, који је донео са собом изузетно високе температуре. Овај топлотни талас потрајаће око седам дана, а знатно је дужи и инензивнији од претходног.

Најтоплији дан је данашњи са температуром у неким местима и до 40 степени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се сунчано и врело време са јутарњим температурама од 16°Ц на југу до 24°Ц у Београду и и у деловима Војводине. Максимална дневна биће од 34°Ц у Бачкој до чак 40°Ц на југоистоку Србије, а најтопљи би били Ниш и Ћуприја, док се у Београду очекује до 38°Ц.

У данашње време је распрострањено мишљење да се ванредна ситуација уводи када температура пређе 40 степени, међутим, закон каже другачије.

Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама не дефинише одређену температуру као границу за увођење ванредне ситуације, већ реагује уколико екстремне врућине потрају дуже од 15 дана.

Основ за поступање по овом Закону је када дође до поремећаја у великом броју локалних самоуправа.

Тада се очекује предузимање одговарајућих мера.

Иницијативу за проглашење ванредне ситуације подносе градови и општине који су угрожени високим температурама.

Одлуку да се прогласи ванредно стање у земљи доноси Републички штаб који ту одлуку прослеђује Влади, затим је потребно да министри дају одобрење и онда почиње примена, а то је, по правилу, одмах.

У оваквим ситуацијама препоруке Министарства за рад и социјалну политику које се односе на рад на отвореном су наредбодавне.

Тада се предузимају мере попут скраћења радног времена и допремања пијаће воде.

Екстремно високе температуре су проблем, не само због услова у којима грађани функционишу, већ постоји и велика опасност од избијања шумских пожара.

Српски метеоролог каже за Srbija Danas да не памти да је у Србији икада било неко ванредно стање због врућине. Претпоставка је да би држава евентуално реаговала ако би температура била преко 40 степени неки дужи период, али ово је далеко од паклених врућина, наводи он.

– У Србији се до сада нисмо сусретали са великим сушама, да би постојала потреба да Закон реагује и проглашава ванредну ситуацију. Оно што се саветује грађанима, јесте да током топлих летњих дана избегавају шетње по великим врућинама, ако није неопходно и да се што више хидрирају. Такође је савет да се избегава “тешка” храна, већ да се једе висе пута по мало, укључујући што висе воћа. Међутим, ове врућине које нам предстоје, нису погодне за рад на отвореном (грађевински радници), те су индустрије, или предузећа у којима су они запослени, у законској обавези да им обезбеде услове за рад, што подразумева више пауза, обезбеђивање хлада, или климатизованог простора, чак и могућност скраћеног радног времена – закључује он.

Извор: Srbija Danas