Србија

НОВИ ДЕТАЉИ ИЗ ИСТРАГЕ СТРАВИЧНОГ УБИСТВА ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ! Горан дао на зајам око 500.000 евра, испливала ИМЕНА НЕКИХ ПРЕДУЗЕТНИКА!

Дужници су Горану Ђокићу (57), убијеном 27. септембра са супругом Горданом (56) и ћерком Лидијом (25) у селу Моравац, морали да врате пола милиона евра

Највећи дуг износио је 250.000 евра, а други на листи оних који су позајмљивали новац од Горана јесте човек поред чијег имена је уписан износ од 100.000 евра. Остали људи који су код њега долазили по позајмицу тражили су и добијали по 10.000-15.000 евра. Укупна сума његових позајмица креће се између 480.000 и 500.000 евра. Некима је, како је до сада утврђено истрагом, Горан новац позајмљивао с каматом, која се кретала до 30 одсто. Другима је тражио да му врате само главницу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Досадашњим саслушањима мештана Моравца установљено је да су код Горана многи долазили с молбама за позајмицу. Никоме у селу се није представио као зеленаш, већ напротив, као добар комшија. Никога није одбио – објашњава извор близак истрази и додаје да су све то били мањи износи, на које није обрачунавао камату.

Због тога инспектори који истражују троструко убиство мотив злочина траже у већим износима позајмљеним људима ван Моравца. Неки подаци су нађени у Горановим забелешкама, а неки су добијени после саслушања више од 100 познаника, пријатеља и чланова породице Ђокић. Нико од њих није пао на полиграфу, што значи да је врло вероватно да су говорили истину.

– Испливало је неколико имена мањих предузетника из Алексинца. Сада се проверава у каквим су пословним релацијама били с Гораном. Утврђује се да ли је реч о класичним мењачким пословима с обзиром на то да је Горан водио једну од највећих мењачница у том граду или позајмицама.

Он је давао и зеленашке позајмице, које су иначе опасне за дужника јер се с кашњењем дуг поново обрачунава и страховито брзо расте – објашњава саговорник.

Истражитељима посао отежава чињеница да Горан с фамилијом није разговарао о пословима. Мењачницу је водио сам, а ћерки Лидији није дозвољавао да му помаже иако је то желела. Добри познаваоци прилика у Алексинцу су подељени. С једне стране су они који тврде да је био изузетно поштен, да је поштовао закон. Има, међутим, и оних који наводе да је иза кулиса мењачнице водио зеленашки бизнис, с највећим каматама у граду, пише Српски телеграф.

Зато је сценарио троструког убиства у Моравцу, кажу они, врло једноставан: дужник није могао или хтео да врати новац, ангажовао је екипу професионалних убица, које је платио много мање од износа дуга Горану, а они су га пратили, сачекали и убили. Гордана и Лидија су колатерална штета. Биле су на погрешном месту у погрешно време.

Не искључујући ниједну могућу варијанту овог монструозног злочина, инспектори из Ниша, Алексинца и одељења за крвне деликте београдске полиције прате и остале трагове.

– Када бисмо правили ранг листу могућих мотива, у овом часу бисмо 70 одсто вероватноће дали зеленашком или обичном дугу, 20 одсто класичној пљачки, а 10 одсто обрачуну личног карактера – објашњава наш саговорник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Република