Србија

ДРАМАТИЧНО ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: У току је општи напад и етничко чишћење Срба на КиМ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је данас, у обраћању јавности, да се Србија налази у до сада најтежој ситуацији по питању КиМ, као и да је у току етничко чишћење Срба са КиМ, које спроводи приштински режим.

– Јуче смо имали разговоре са европским представником у дијалогу са Приштином Мирославом Лајчаком и ЕУ је покушала колико је могуће да затражи и захтева неку врсту деескалације. Србија је испунила апсолутно све што се од ње тражило да би дошло до деескалације, али до тога не долази зато што режим у Приштини то не жели. Већ 11 година учествујем у разговорима око КиМ. Данас се наша земља налази у најтежој ситуацији, не својом кривицом, неодговорношћу и неозбиљношћу, као и не својом жељом да не буду сачувани стабилност и мир, већ свакодневним активностима режима у Приштини и оних који благонаклоно гледају на то, на тихо етничко чишћење Срба на КиМ. Ваљда немају право да ту живе ако се нису заклели Куртију – рекао је председник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Могао сам да забијем главу као ној у песак и кажем ништа се није десило, још понеки Србин је ухапшен и ништа се није десило, живели смо и живећемо и даље са тим. Не пада ми на памет да лажем сопствени народ. У складу са тим, обавештавам вас да је акција прогона и етничког чишћења српског народа добро организована и подржана од међународне заједнице. Под један су донели одлуку да све виђеније Србе који би могли да буду тачка отпора режиму у Приштини, ти људи морају да буду похапшени или убијени или склоњени са КиМ – додао је Вучић.

Вучић каже да је та акција кренула још у Штрпцу, крајем 2021. године, када су ухапшени Братислав Николић Браца, Саша Милосављевић, Димитрије Рачићевић, Драгомир Милосављевић, Саша Спасић и Јадран Костић.

– Људи који су тада ухапшени у притвору су већ годину и по дана, а ухапшени су због наводне злоупотребе службеног положаја. Не постоји такав случај у свету. Штрпце је обезглављено. Ћути Еулекс, ћути међународна заједница. Могао сам и ја да ћутим, нико у Србији се не би ни сетио, не могу да ћутим јер нећу да учествујем и да саучествујем у прогону свог народа тиме што бих се правио наиван као што се праве многи у свету и да себе ограничавам хоћу ли истину људима да кажем или не – казао је Вучић, наводећи затим бројне случајеве хапшења Срба, које је Куртијев режим извео.

– Акција је брижљиво припремана. Најпре је морала да буде урађена пуна криминализација нашег народа, коју су помагали бројни инострани, али и домаћи медији. То је било толико језиво, да нико о Србима на северу КиМ није говорио другачије него као о припадницима криминалних организацијама.

Вучић је током обраћања показао мапу са стањем на терену, на којој се види у којим местима се налази тзв. косовска полиција, а која ту нема право да буде.

Вучић је навео места која су они заузели на северу, а међу којима су Јариње, Шапић, Бело брдо, Јошаница, Извори, Хајдучки конак, Звечан, Зубин Поток, Брњак, Лучки мост…

– То су све тачке у којима покушавају да покажу да Срби не могу да подигну барикаде и да би спречили доток робе, да би Срби остали без хране и лекова, да унесу страх у све српске куће.

О изјавама Алише Кернс

Председник је потом говорио и о изјавама британске парламентарке Алише Кернс, која је позната по антисрпском деловању.

– Уз ове полицијске акције, они уводе напад на још два стуба српског народа на КиМ, цркву и здравство. Та госпођа ће да наводно да спроводи истрагу. Не брини госпођо, ми ћемо да реагујемо, спроводимо истрагу против вас, да видимо зашто то радите и ко вас плаћа за то – казао је Вучић, наводећи потом све нападе на институције и запослене у здравству на КиМ.

– У току је општи напад на Србе. Желим да поновим припадницима ЕУ и САД, рекли смо да ћемо све да испунимо, чекамо да формирате ЗСО, да видимо пуштање на слободу свих ухапшених. Приштински режим је нашао довољан разлог да ухапси сваког Србина. То је најдиректнији и најбруталнији позив на етничко чишћење. Јасно нам је да су се ствари отргле контроли, Србија је сатерана уза зид. Ја ћу следеће недеље тражити хитан разговор са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом, одмах после Република Србија тражиће по први пут хитну седницу Савета безбедности УН. То значи да ћемо захтевати да Савет безбедности наложи међународно безбедносним снагама КФОР да испуне обавезе које им прописују чланови 15 и 9 Резолуције 1244 СБ као и чланови 3 и 4 анекса 2 те Резолуције. На тој седници ћемо захтевати да Савет предузме хитне мере да заштити животе Срба на КиМ. Под један, да онемогуће деловање структура привремених институција које угрожавају животе и безбедност Срба. Да изврше демилитаризацију свих наоружаних албанских формација, у складу са Резолуцијом 1244. Ми ћемо размотрити и захтев Српске листе и народа са КиМ, а тиче се захтева да полицијске и друге структуре у Приштини прогласимо терористичком организацијом. О томе ћемо у наредних 14 дана упознати све наше партнере у међународној заједници и на истоку и на западу. Лично ћу као председник присуствовати седници Савета безбедности, ако до тога дође, а надам се да хоће – истакао је председник.

Вучић је потом говорио о економским темама, и позвао Владу да се посвети расту БДП-а.

Председник је изјавио да је наша земља у првих шест месеци имала добар прилив директних страних инвестиција у вредности 2,122 милијарде евра, што је за 31 одсто више него прошле године у истом периоду.

– Увек се убрзава у трећем и четвртом кварталу, верујемо да ова година може да буде рекордна и да укупан прилив премаши 4,5 милијарде евра, што би било изузетно. Све већи удео је азијских инвестиција и Кине и Капана, док се смањује удео у укупним инвестицијама неких других – истакао је Вучић.

„Од следеће недеље забрана извоза муниције“

Председник је рекао да ће следеће недеље највероватније потписати одлуку о забрани даљег извоза муниције и било каквог оружја и оруђа из Србије, јер је витални национални интерес Републике Србије у овом тренутку угрожен до последњег степена.

– И све неопходно да буде припремљено у случају агресије на Републику Србију. Све логистичке припреме се спроводе – казао је председник.

Важно је да грађани знају да имамо довољно гаса за предстојећу зиму, укупно 584 милиона кубика тренутно у Србији и Мађарској, што су довољне резерве, истакао је Вучић.

– Што се тиче горива, имамо дизела за 92 дана и за 81 дан бензина. Што се тиче наше војске, потпуно су све попуне извршене и хране, 100 одсто попуне храном и горивом. Вредно смо радили у претходном периоду и грађани су имали одговорну власт која је спремна и за зиму и за све друге изазове – нагласио је председник Србије.

Одговори на питања

На питање новинара „да ли се спремамо за рат“, Вучић каже:

– Знам ја шта је ваша намера, да кажете да вас неко враћа у деведесете. Шта год да урадимо, увек ћемо бити криви. То није од јуче, већ од ко зна колико година. Србија се не спрема за рат, али је спремна да сачува животе нашег народа, своју земљу од свих оних који желе да је угрозе и њен интегритет и суверенитет. Србија је учинила све да дође до деескалације.

О министру Мартиновићу

– Нити сам пратио, нити знао све, онда сам тражио да погледам све. Видео сам много беспризорних и најпримитивнијих напада не само на министра Мартиновића већ и на мене, Ану Брнабић и на сваког од нас. Видите, ви који сте хвалили и позивали у госте неке, и код вас су изговарали оне речи да моје дете и мога брата треба неко да силује и да треба да заврши у шахту, убијен, на то нисте реаговали већ вам је било симпатично, па сте их позивали да то понављају у вашем студију. И то је ваљда нормално, и то од стране истих оних који су се нашли увређени. Јер, ако су у питању деца Александра Вучића, та деца су добра само кад су мртва деца. И увек сте ћутали на то и увек то оправдавали. Ја сам позвао Мартиновића и исказао не само своје неслагање већ и огорчење. Рекао сам му да се повуче из Народне скупштине. Ја у својој породици имам жене које би све на свету дале да постану мајке, а не могу. А и да немам, исто бих му рекао. Тај „лепи Ћута“ је рекао „ушати тровач“. Шта сте ви? Комисија за лепоту… Имате права да малтретирате све у Србији. Лично сам позвао Мартиновића, он се мени извинио, али разумем да није могао да издржи целодневни притисак – рекао је Вучић.

О провокацијама Куртија

– Квинта држи под контролом све. То је пет најмоћнији западних земља – САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија. Они пуштају, испитују до последњег тренутка где су живци Београда и Србије, па да ураде сви заједно што више посла. Да кажу да су тобож против Куртијевих мера, а да Куртију све допуштају. Суштински немојте да очекујете да се ствари промене. Увек ће да постоји неколико земаља које ће да кажу „Косово је наше чедо“. Ми смо се надали да ћемо добити објашњење, извињење британске владе – рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да Аљбин Курти жели да каже да Српска православна црква учествује са „терористима и хулиганима у терористичком подухвату наоружавања Срба и ради на дестабилизацији и угрожавању тзв. територијалног интегритета Косова“.

– Не мислим да могу да прогласе СПЦ терористичком организацијом. Већ желе да кажу да СПЦ учествује у „удрженом злочиначком подухвату“. То је још једна од његових енверистичких борби, којом хоће српску цркву да прогласи злом.

Председник је рекао да у данашњем обраћању није желео да говори о ситуацији у Републици Српској и БиХ, која ће према његовим речима, бити много озбиљнија и тежа.

О изјавама Слободана Георгиева

О изјавама новинара Слободана Георгиева „да протести не смеју да пропадну“, Вучић је казао:

– Немам коментар за оне који би оне који мисле другачије стрпао у логор и никада се за то нису извинили. Симпатизере СНС би стрпао у логоре. Имамо ми много већих и пречих брига.

Извор: Новости