Свет

Французи и Амери сатерани у ћошак

Руска плаћеничка група Вагнер спремна је да појача своју присутност у Африци, рекао је њен вођа Јевгениј Пригожин.

– Не смањујемо своју присутност, штавише, спремни смо да појачамо различите контингенте – рекао је Пригожин у аудиоинтервјуу за камерунску станицу Африк Медиа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Телефонски интервју објављен је на Јутјубу, али Ројтерс није могао одмах да провери веродостојност аудиоснимка.

Пригожин је у интервјуу рекао да Вагнер испуњава све своје обвезе на континенту и да је спреман да и даље развија односе с афричким земљама.

Борећи се на страни Русије, Вагнер је учествовао у неким од најкрвавијих сукоба у украјинском рату. Међутим, његова будућа улога доведена је у питање када је Пригожин организовао кратку побуну прошлог месеца и Кремљ је рекао да ће отићи из Русије у Белорусију, где су неки од његових бораца почели да обучавају белоруске снаге.

Међутим, Пригожин је ове недеље фотографисан у Санкт Петербургу током руско-афричког самита, а на једној од слика позира са новинаром Африк Медије.

Пригожин је за Африк Медију потврдио да је нова ротација Вагнерових снага недавно стигла у Централноафричку Републику уочи уставног референдума 30. јула којим би председник Фостен-Арканж Туадера могао да продужи мандат.

– Стигле су нове снаге, контролишему територију републике – рекао је он не наводећи величину снага. Руски плаћеници, укључујући многе из Вагнера, интервенисали су 2018. на страни владе Централне Африке како би угушили грађански рат који је беснео од 2012. године.

Вагнерова улога у афричким земљама извор је забринутости западних влада, укључујући Француску и Сједињене Државе. Вашингтон је оптужио групу да је починила бројне злочине и наметнуо јој санкције као злочиначкој организацији.

Шеф Вагнера то оповргава. У интервјуу је рекао да су све Вагнерове активности биле законите и од користи земљама у којима делује, као и и њиховим односима с Русијом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Index