Србија

Курти повлачи РОСУ, а пет држава ЕУ да признају ‘Косово’?

Аљбин Курти треба да се ‘посвети смиривању тренутних тензија’, а САД да ‘покажу посвећеност Приштини организовањем састанака са земљама ЕУ које још нису признале Косово’, пише у анализи Центра за нову америчку безбедност.

Такозвани ‘косовски премијер’ Аљбин Курти треба да повуче ‘специјалце’ РОСУ и албанске градоначелнике са севера Косова и Метохије, а заузврат Сједињене Америчке Државе јаче ће притиснути пет држава чланица ЕУ које не признају независност лажне државе – Шпанију, Румунију, Словачку, Кипар и Грчку!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово пише у најновијој анализи америчке невладине организације Центар за нову америчку безбедност, коју је објавио портал ‘Еуроактив’. Према овом плану, о којем се, према свему судећи, озбиљно размишља у Вашингтону, Курти треба да се ‘посвети смиривању тренутних тензија’, а САД да ‘покажу посвећеност Приштини организовањем састанака са земљама ЕУ које још нису признале Косово’!?! Да све буде опасније, план предвиђа да Србија не блокира чланство лажне државе у Савету Европе, док би у супротном могле да уследе ‘санкције’!?

Политичко самоубиство

Амерички аналитичари у документу наводе да је Европска унија немоћна и да кључну улогу у решавању косовске кризе треба да преузму САД.

‘Нормализација односа између Косова и Србије је од кључног значаја за деблокаду пута региона ка ЕУ и то је питање коме Вашингтон може више да допринесе. САД треба да покажу посвећеност Косову организовањем састанака са земљама чланицама ЕУ које не признају независност Косова, под условом да се Приштина посвети смиривању тренутних тензија и прихвати услове Охридског споразума’, наводи се у плану.

У међувремену, додају стручњаци из САД, Вашингтон би требало да искористи недавне догађаје како би извршио притисак на Београд да ‘спроведе реформе’.

‘Вашингтон би требало да понуди откључавање додатних финансијских средстава када се преговори о нормализацији наставе, уз претњу санкцијама Србији ако настави да блокира чланство Косова у Савету Европе. Ова претња би могла да буде координисана са ЕУ и усмерена на српску елиту, слично америчким санкцијама које су уведене Милораду Додику’, пише у документу, у којем се додаје да су ‘САД незаменљиве на Балкану’.

Коментаришући овај план, бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже да би пет држава чланица ЕУ, уколико би признале ‘Косово’, починиле политичко самоубиство.

– Овде нема једнакости између понуде и захтева. Мислим да ово неће проћи. Може евентуално да прође код Грчке, јер је она зависна од Америке у смислу безбедности због све моћније Турске, и САД могу да је уцене. Код Кипра, Румуније, Словачке и Шпаније, међутим, ово не може да прође, јер би то било политичко самоубиство. Притисак на ове државе сигурно постоји, као и на нашу државу. Те земље ЕУ неће ово дозволити, јер у питању њихова егзистенција – уверен је Јовановић.

Дугорочно решење

Дарко Обрадовић из Центра за стратешку анализу оцењује да је амерички став да је Србија изгубила Косово, те да је на нашој држави да нађе начин да с Американцима пронађе дугорочно решење које не би обухватало признање независности лажне државе.

– Маневарски простор Србије се за сада одржава у троуглу оних држава НАТО и ЕУ које још нису признале ‘Косово’. Најколебљивије државе, независно од дипломатских притисака, биће Румунија, Словачка и Кипар, док нам Грчка полако али сигурно клизи из тог пакета ‘непоколебљивих’. Ово само показује да ми морамо наћи свеобухватан безбедносно-политички аранжман с Американцима како бисмо могли да постигнемо дугорочно решење које неће обухватати де факто признање ‘Косова’ – закључује Обрадовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

Ознаке