Србија

Проверите рачуне, стиже од 600 до 14.000 динара

Грађани који поседују акције компаније НИС добиће дивиденду од 120,8 динара нето за сваку деоницу односно око 600 динара за пет акција, колико смо добили од државе пре десет година. Они који имају више акција, добиће од компаније више новца.

Дивиденду је најавила и компанија Телеком, а исплата креће од августа месеца и трајаће ће до новембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скупштина акционара Нафтне индустрије Србије а.д. Нови Сад одобрила је исплату дивиденди акционарима у укупном износу од 23,3 милијарде динара. То је око 120 динара нето по акцији док је прошле године било око 30 динара по акцији.

Право на исплату дивиденде имају сви акционари који су имали акције НИС 29. јуна ове године, а уплату треба очекивати као и ранијих година. Пракса је до сада била да акционари свој новац добију најкасније до новембра, а прошле године су добили у августу. Потом би требало очекивати и укупно 225 динара по основу дивиденде од Телекома, пише Курир

КАКО ДО НОВЦА

Акције НИС, подсетимо почетком 2010. године добило је 4,8 милиона грађана, а свако од њих добио је по пет бесплатних акција ове нафтне компаније и била је то помоћ државе која доноси бенефите на дуже стазе.

1. Новац од дивиденде грађани могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и реченица да хоћете да подигнете новац по основу дивиденде од акција НИС. Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти новац од дивиденде могу да подигну у својој банци.

2. Новац од акција могу да добију само уколико деонице продају, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају. Ко није продао бесплатне акције на рачуну има око 11.500 динара

Једна акција НИС на Београдској берзи ових дана вреди 732 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, укупно 3.660 динара. Акција Аеродрома вреди око 2.040 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

На име дивиденди током претходних неколико година компаније НИС, Аеродром и Телеком.

Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете – притом ништа нећете изгубити јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс