Свет

На помолу нови сукоб, ЕУ и САД траже: Ослободите председника!

Војска је у западноафричкој земљи Нигеру на националној телевизији објавила да изводи државни удар. Изјавили су да су суспендовали устав, распустили све институције и затворили границе земље.

Председникови гардисти држе председника Нигера Мохамеда Базуму у палати у главном граду Ниамеју, а регионални челници организовали су брзу посредничку мисију како би покушали да спрече још једно потенцијално отимање власти у западној Африци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Афричка унија и западноафрички регионални блок ECOWAS осудили су оно што су назвали покушајем државног удара, позивајући побуњенике да ослободе Базума и врате се у касарне.

Сједињене Државе позвале су на ослобађање председника, а Еуропска унија, Уједињене нације, Француска и други осудили су побуну и рекли да забринуто прате догађаје.

Окончали режим који народ познаје

У телевизијском обраћању у среду, пуковник Амаду Абдрамане, заједно с деветорицом других униформисаних војника иза њега, изјавио је: „Ми, снаге одбране и сигурности… одлучили смо да окончамо режим који познајете. Узрок томе је континуирано погоршање безбедносне ситуације и лоша економска и социјална ситуација.“

Такође је рекао да су све институције земље суспендоване и да ће шефови министарстава бринути о свакодневним пословима.

„Све спољне партнерске земље моле се да се не мешају“, наставио је. „Копнене и ваздушне границе су затворене док се ситуација не стабилизује.“ Додао је да ће ноћни полицијски час бити на снази од 22:00 до 05:00 до даљњег. Пуковник Абдрамане је рекао да војници делују у име Националног већа за заштиту домовине (ЦНСП).

САД: Наша помоћ Нигеру зависи од очувања демократије у тој земљи
Амерички министар спољних послова Ентони Блинкен условио је наставак пружања помоћи Нигеру очувањем демократије у тој афричкој земљи, саопштио је Стејт Дипартмент.

„Чврсто партнерство Сједињених Држава и Нигера зависи од очувања демократије и поштовању владавине права и људских права“, рекао је Блинкен у телефонском позиву нигерском председнику Мухамеду Базуму, којег су задржали припадници председничке гарде.

Вашингтон „осуђује покушај преузимања власти силом и свргавања уставног поретка“, додао је Блинкен.

Ентони Блинкен нагласио је и „чврсту подршку“ Вашингтона „председнику Мухамеду Базуму и демократији у Нигеру“, саопштио је Стејт Дипартмент.

Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш „оштро осуђује неуставну промјену власти“ у Нигеру, саопштио је његов портпарол након што је војска објавила да је свргнула с власти председника Мухамеда Базума.

Нигер се, иначе, бори са две исламистичке побуне – једне на југозападу која је 2015. године кренула из Малија, а друге на југоистоку која укључује џихадисте базиране у североисточној Нигерији.

Милитантне групе повезане с Ал Каидом и Исламском државом активне су у тој афричкој земљи. Председник Базум, који је демократски изабран 2021. године, близак је савезник Француске и других западних земаља. Нигер је доживео четири пуча од независности од Француске 1960. године, као и бројне друге покушаје пучева.

 

 

 

 

 

 

Извор: MONDO/Index.hr

Ознаке