Свет

САД су незаменљиве на Западном Балкану, запретити Србији као РС!

ЕУ не може сама да утре пут региона ка Унији, то морају да ураде Сједињене Државе, поручују експерти америчког тинк тенка.

Двадесет година је прошло од споразума у Солуну када су лидери ЕУ поручили да је „будућност Балкана у Европској унији“. Па ипак, две деценије касније, чланство у ЕУ за земље Западног Балкана (са изузетком Хрватске) није ни у најави, а ЕУ је показала да нема утицаја и да не може да преузме „одговорност“ за Балкан без Сједињених Држава, пишу експерти Центра за нову америчку безбедност за „Еурактив“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С тим у вези, наводе они, Сједињене Државе би требало да појачају напоре да смање тензије у региону.

– Нормализација односа између Косова Србије је од кључног значаја да деблокаду пута региона ка ЕУ и то је питање коме Вашингтон може више да допринесе – наводи портал.

Аутори текста тако предлажу да САД покажу посвећеност тзв. Косову организовањем састанака са земљама чланицама ЕУ које не признају самопроглашену независност српске покрајине под условом да се Приштина посвети смиривању тренутних тензија и прихвати услове „тренутно дисфункционалног“ Охридског споразума

У међувремену, Вашингтон би требало да искористи недавне догађаје како би извршио притисак на Београд да спроведе реформе, сугерише Центар за нову америчку безбедност.

Вашингтон би требало да понуди да откључа додатна финансијска средства када се преговори о нормализацији наставе, уз претњу санкцијама ако Београд одустане од својих обавеза – као што је учинио блокирањем настојања „Косова“ да се придружи Савету Европе, наводи „Еурактив“.

– Ова претња би могла да буде координисана са ЕУ и усмерена на српску елиту – слично америчким санкцијама које су прошле године уведене против Милорада Додика из Републике Српске – као и на екстремно десничарске групе које су повезане са Русијом – наводи се у тексту.

Сарадници Центра наводе да иако Вашингтон страхује да би „кажњавање Србије могло да је приближи Москви, већа забринутост би требало да буде то што дозвољавање да земља игра на обе стране охрабрује Вучића и друге националистичке лидере на Западном Балкану“.

После Украјине, Запад не може себи да дозволи да не успе у интеграцији земаља Западног Балкана у ЕУ, оцењује портал и закључује да ЕУ не може сама да утре пут региона ка Унији већ да то морају да ураде Сједињене Државе које су „незамењиве“ на Балкану.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

Ознаке