Свет

НАПАД ЈЕ ИЗВРШЕН, ИМА МНОГО МРТВИХ: Употребили најсмртоноснију силу

Најмање 18 људи је убијено, а више десетина је рањено у данашњем минобацачком нападу регуларне суданске војске на град Омдурман код престонице, Картума.

После више од 100 дана рата, данашње бомбардовање је повећало број погинулих на најмање 3.900 људи широм земље, преноси Гардијан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напад се догодио недуго након што је генерал Јасир ал-Ата, помоћник врховног команданта оружаних снага Судана генерала Абдела Фатаха ал-Бурхана, најавио да ће његове снаге користити „најсмртоноснију силу коју им буде дозволио командант“.

Рат између јединица регуларне војске под командом генерала Абдела Фатаха ал-Бурхана и његовог ривала Мохамеда Хамдана Дагала, команданта паравојних снага за брзу подршку, почео је 15. априла и од тада је више од 3,3 милиона људи протерано из својих домова, а више од 700.000 их је избегло у суседне земље.

Светска здравствена организација упозорила је данас на „катастрофалну хуманитарну кризу“ са којом се суочава Судан наводећи да је више од 67 одсто болница у тој земљи ван функције.

Извор: Танјуг